Kiszélesítik a 'Margit' budai hídfőjét

A Margit híd átadása után az eddigi kettő helyett három sávon lehet majd lekanyarodni az Árpád fejedelem útjára, a kiszélesítés most szombaton kezdődik.

Az eddiginél szélesebbre építik a hídfőt a Margit híd budai oldalán, így megszűnhetnek, de legalábbis jelentősen enyhülhetnek a dugók a lehajtónál. Szombaton, azaz március 20-án éjszaka kezdik helyére emelni azt a nyolc, egyenként 22 méter hosszú és 17 tonna súlyú gerendát, amelyek a lehajtó sávszélesítését szolgálják. A munkálatokat az MH 2009 Konzorcium munkatársai éjjel kezdik, majd másnap is folytatják. Emiatt március 20-án éjszaka 23 órától március 22-én, hétfő reggel öt óráig lezárják a budai felső rakpartot.

Az átkelő szélesítésére azért van szükség, hogy az átadás után jelentősen enyhítsék majd a gépkocsitorlódásokat a budai hídfőnél, miután a Pestről Budára tartók a most kiépítendő harmadik lehajtósávon is elhagyhatják majd az átkelőt az Árpád fejedelem útja irányába. Az új szakasz ötven méter hosszú lesz, ami gyorsabb lejutást tesz lehetővé a hídról.

Az említett nyolc új hídgerendát a mostani 25 mellé emelik be, így szélesítik ki az útpályát.  A gerendákat speciális, nagy teherbírású járművekkel szállítják a helyszínre, majd az ehhez használt szerkezetek egyenként emelik őket a helyükre. Ez gerendánként fél-egy órát vesz igénybe. Az új szerkezeti elemeket betonacéllal rögzítik egymáshoz. (A Margit híd budai hídfőjének déli oldalának felhajtósávját két gerendával fogják kiszélesíteni a rekonstrukció második ütemtervének megfelelően.)

A budai hídfő szélesítése és a kísérő munkálatok idejére a budai felső rakpartot tehát a híd alatti részen lezárják. Ez idő alatt az Árpád fejedelem útján forgalmirend-változás lép életbe, amely mind az autóbuszközlekedést, mind a közúti forgalmat érinti.

A gépkocsik északi irányba a Bem rakpart–Csalogány utca–Horváth utca–Bem utca–Tölgyfa utca– Margit körút–Török utca–Üstökös utca–Árpád fejedelem útja irányába tehetnek kitérőt. A javasolt terelőút déli irányba az Árpád fejedelem útja–Üstökös utca–Török utca–Margit körút vagy Bem utca–Fő utca vagy Horváth utca–Csalogány utca–Fő utca. Az autóbuszok a Bem utca–Fő utca útvonalon járnak. A budai alsó rakpart a munkák idején is folyamatosan az autósok rendelkezésére áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.