Kistarcsa: főtér lenne az internáló tábor helyén

A hajdani kistarcsai internálótábor helyén épülne fel az új városközpont, ezért az önkormányzat az állami tulajdonban lévő terület átadását kéri az illetékes tárcától.

Tóth Szabolcs polgármester elmondta, a város folyamatosan gyarapodik, arculatának kialakításához szükség lenne a központban lévő, a vészterhes történelmi korszakot idéző egykori lágerre. Az egyhektáros területen álló, utoljára a Belügyminisztérium (BM) által használt hét épület évek óta üresen áll, állaga romlik, őrzése milliókba kerül. Az önkormányzat tulajdonába került egykori fogdaépület viszont ma már egészségházként működik.

Az elképzelés szerint - amennyiben a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. átadja a hozzávetőleg 200 millió forintra becsült ingatlant az önkormányzatnak - itt lenne a főtér. Óvoda, bölcsőde is létesülhetne.

Tóth Szabolcs szerint ezekre az intézményekre azért is lenne szükség, mert sok fiatal család költözik a 12 ezer lelkes városba. Az egyik épületben a helyi rendőrőrs kapna helyet, egy másikban közösségi ház működne, a harmadikban pedig az internáló tábor történetét bemutató múzeum rendezkedhetne be. Ez az idegenforgalom fellendítését serkenthetné.

Szilárdi László, a művelődési ház vezetőjének tájékoztatása szerint a leendő múzeumhoz gazdag anyagot, dokumentációkat, fotókat, relikviákat gyűjtöttek össze. Ezekből megtudható, hogy a sok ezer ember szenvedésének, gyötrelmeinek színtere eredetileg, a múlt század elején az egykori Vas- és Vagon Gyár lakótelepe volt. Később az 1919-es vörös terror, majd a fehér terror üldözötteit zárták be ide - fogalmazott.

Hozzátette: a második világháború idején elhurcolt zsidókat, munkaszolgálatosokat tartottak itt méltatlan körülmények között, majd a Rákosi-rendszer ellenségei sínylődtek a szögesdrót mögött. Legutóbb a BM idegenrendészeti menekülttábort működtetett Kistarcsán.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra: az évtizedek során ismert személyiségek voltak hosszabb-rövidebb ideig a láger foglyai, mint Faludy György, Kádár János, Csurka István és Rajk László. A dokumentumok között videofelvételek is fellelhetők, amelyeken a fogságban tartottak és az egykori foglárok is visszaemlékeznek a sok történelmi tanulságot hordozó időkre - közölte Szilárdi László.

 

Részlet Györgyey Ferenc Aladár Lágerhumor című könyvéből: "1950 nyarán az Államvédelmi Hatóság átvette a tábort. Hajnali két órakor, jelszó birtokában, géppisztolyos ávósok körülállták az őrtornyokat. Minden toronynál egyszerre történt a hatalomátvétel. Az órákat egyeztették, s legalább egy zászlóaljnyi ávós „támadott". A szerencsétlen szürke ruhás rendőröknek eszük ágában sem jutott megvédeni a kistarcsai internáló¬tábort, de az ávós tisztek arcán boldog mosoly derengett. „Hatalomátvétel!" „Megszállás!", ami Hitlernek megadatott, a belga erődrendszer áttörése, villámháború, Sztálinnak a balti államok elfoglalása... az Andrássy út 60. hőseinek csak ez a kis internálótábor jutott, de ebben aztán kiélték magukat." (A könyv itt olvasható)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.