Kiss Péter: meghökkentő jelentőségű az adócsomag

Az SZDSZ azt szeretné, ha Gyurcsány írásban vonná vissza az adóügyben tett, egymásnak ellentmondó nyilatkozatait. Kiss Péter meghökkentően jelentősnek tarja a kormány adócsökkentési terveit; a Fidesz népnyúzástól tart.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek egyértelmű helyzetet kell teremtenie az adórendszerrel kapcsolatos elképzeléseiről - közölte Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

"Alulírott, Gyurcsány Ferenc..."

Mivel a kormányfő tavaly február óta többször is megváltoztatta véleményét az adócsökkentés kérdéséről, ezért a liberális párt azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy hétfő reggel írjon alá egy egymondatos, közérdekű kötelezettségvállalási nyilatkozatot - mondta a szabad demokrata ügyvivő. A nyilatkozat így szól: "Alulírott, Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke kijelentem, hogy az adócsökkentés témájában megfogalmazott, egymásnak ellentmondó nyilatkozataimat visszavonom, és az Országgyűlés január 29-i, rendkívüli ülésén általam elmondottakat tekintem végleges álláspontomnak."

Előzőleg a Fidesz részéről Tállai András úgy jellemezte az adócsomagot: azzal 600 milliárd forintot is kivehetnek az emberek zsebéből, s ez családok százezreinek megélhetését veszélyeztetheti.

A miniszterelnök által bejelentett változtatások menetrendjéről adott tájékoztatást szombaton Kiss Péter kancelláriaminiszter. A kormány azt tervezi, mondta, hogy azokat az intézkedéseket, amelyeket saját hatáskörben megtehet, azokat rendeletek és határozatok formájában közzé teszi, a törvénymódosításokat igénylő javaslatokat pedig folyamatosan terjeszti az Országgyűlés elé.

- Ha azt akarjuk, hogy ezekből a lépésekből jó pár már július elsejével életbe lépjen, akkor a törvénymódosító javaslatoknak legkésőbb március végéig folyamatosan bent kell lenniük a ház előtt - mondta a szocialista politikus. A parlament menetrendje is sürget - fogalmazott Kiss Péter, aki a tervezett törvénymódosítások várható parlamenti fogadtatásáról szólva kijelentette: ha olyan nagyságrendű elmozdulást tesznek a járulék-, az adó- és szociális rendszerben, ami nagyon jelentős, könnyen belátható, hogy "fordulatértékű" módon befolyásolja a viszonyokat.

"Meghökkentően jelentős"

A közterhek csökkentésének mértéket firtató újságírói kérdésre válaszolva nagyon, sőt "meghökkentően" jelentősnek nevezte a kormányzati szándékot. A mostani műhelyekben (...) jelentős számokkal dolgozunk, (...) folyik azok hatásainak ellenőrzése, a korábban soha nem látott mértékek kiszámítása és hangolása" - jelentette ki a politikus. Kiss Péter szerint ez minden politikai erő számára annak végiggondolását igényli, hogy egy ekkora lehetőséget mekkora konfliktus árán vállal el.

A különféle intézkedésekről szóló első parlamenti reagálásokból azt szűrte le a kancelláriaminiszter, hogy a "dolgok irányát, dallamát, bejelentett elemeit" a parlament két kisebb pártja rokonszenvvel fogadta. Az MDF-ről szólva azt emelte ki, hogy a párt támogatja a tervezett forgalmiadó-emelést. Az SZDSZ ugyan nem támogat semmiféle adóemelést - tette hozzá -, ám a kancelláriaminiszter úgy gondolja, hogy egy szerényebb mértékű átrendezéshez valószínűleg elegendő lenne egy nagyon jelentős költségcsökkentés.

Egy nagyon jelentős költségcsökkentés, és még további szerény források pluszban, viszont egy nagyon nagy átrendezés esélyét jelentik, és mi ebbe az irányba szeretnénk mozdulni - mondta Kiss Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.