Kiss Péter: az önkormányzati szférát is hozzá kell igazítani a válsághoz

Az önkormányzatoknak is viselniük kell azt a terhet, amelyet mindenki másnak az országban - mondta Kiss Péter társadalompolitikai miniszter az MSZP-frakció és a miniszterelnök találkozója előtt.

Bajnai Gordon kormányfő a szocialista képviselőcsoport vezetésével, a raportőri csoportok tagjaival és az érdeklődő képviselőkkel egyeztet a 2010-es költségvetésről.

Kiss Péter kérdésre válaszolva azt mondta: az önkormányzati támogatás megvonása nem extra forráskivonást jelent a területről, hanem azt mutatja, hogy e szférát is hozzá kell igazítani a gazdasági válsághoz.

Hozzátette, azt kell megvizsgálni, hogy arányosan csökkenjen az önkormányzatok terhe, kötelezettsége, ezzel párhuzamosan növekedjen tevékenységük rugalmassága. A miniszter hangsúlyozta, az önkormányzati finanszírozáshoz év közben nem lehet hozzányúlni, normatívákat csak az év elejétől lehet átalakítani.

A kormány a Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozatban jelezte: 2010-től az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot, a közösségi közlekedéstől 40 milliárdot von el, utóbbi azonban a közösségi közlekedési stratégia elfogadását követően 70 milliárd forintra duzzadt. A kabinet tartani kívánja magát a jövőre vállalt 3,8 százalékos hiánycélhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.