Kiss Péter: az aláírt nyilatkozat még nem kormányprogram

Bölcs döntésnek nevezte Lendvai Ildikó pártelnöki jelölését Kiss Péter kancelláriaminiszter az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön kora este, amikor a frakcióülésre érkezett.

Az MSZP alelnöke szerint arra volt most igazán nagy szükség, hogy a lehető legszélesebb támogatással, lényegében  "közfelkiáltással" válasszanak elnököt.

"Nekem pedig személy szerint ízlésemnek, értékválasztásomnak  nagyon megfelelő, hogy az MSZP-nek így legyen elnöke, és az Lendvai  Ildikó legyen, hiszen teljesítményét mindenki láthatta az elmúlt  években" - fogalmazott Kiss Péter.

Elmondta: Lendvai Ildikó saját döntése volt, hogy nem tartja meg a frakcióvezetői posztot, az pedig négyük - rajta kívül Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Szekeres Imre javaslata volt, hogy Mesterházy Attila vegye át a képviselőcsoport irányítását.

Kiss Péter a "hármas ügyvezetésről", amely szerint a következő tisztújításig Lendvai Ildikóval és Szekeres Imrével együtt vezetnék a pártot, azt mondta: minden megtesznek azért, hogy egymást erősítve irányítsák az MSZP-t, ők ketten pedig ott álljanak az elnök mögött. Arra a kérdésre, hogy tárgyalt-e már Bajnai Gordonnal személyes jövőjéről, úgy válaszolt, hogy nem, és ez nem is időszerű a  programra vonatkozó tárgyalások lezárása előtt.

A kancelláriaminiszter is felhívta a figyelmet arra, hogy a képviselők által aláírandó nyilatkozat nem egyenlő az új kormány  teljes válságkezelő programjával. Mint mondta, továbbra is a tervek  között szerepel az adótörvények módosítása még a tavaszi ülésszakban.

Kiss Péter a Bajnai-csomag kiadáscsökkentése és a gazdasági recesszió idei mértékét firtató kérdésekre azt közölte: ha  Németországban mínusz 5 százalékos GDP-vel számolnak, akkor  nyilvánvaló, hogy "ez alatti mértékben Magyarországon sem lehet  megúszni a visszaesést". Hozzátette: az követi ezt a nyugat-európai  trendet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.