Kiss-Rigó László püspök a felfüggesztett orosházi plébános ügyéről

Még nincs végleges szám, hány iskolát vesz át fenntartásba a szeged-csanádi egyházmegye, közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kiss-Rigó László megyés püspök.

Összesen 38 település önkormányzata kereste meg az egyházmegyét, hogy fenntartásukba adnák az iskolájukat - vélhetően 8 és 12 közt lesz az a szám, amennyit át is tudnak venni. Ahol a szülők többsége nem kéri az egyházi fenntartásba adást, ott hiába kéri ezt önmagában az önkormányzat, hangsúlyozta a püspök.

Zsombón és Orosházán vannak konfliktusok, ott megkérdezik az iskolás gyerekek szüleit, hogy kérik-e az egyházi szellemű oktatást. Battonyán, Csongrádon és Bakson viszont már biztosnak látszik, hogy az egyház kezelésébe kerül egy-egy iskola. Nem tudnak korlátlan számú iskolát átvenni - ahol egy szervezetben van az iskola a könyvtárral és a kultúrházzal, és nagyon súlyos anyagi gondok vannak, azt az egyház sem tudná fenntartani.

Kiss-Rigó László beszélt az általa állásából két hete felfüggesztett orosházi katolikus plébános esetéről is, aki a pletykák szerint kapcsolatba került egy 16 éves lánnyal, bár ezt minden érintett tagadja. A püspök szerint bűncselekménnyel senki sem gyanúsította a papot, és a felfüggesztés oka inkább az, hogy a plébános is részese volt annak, hogy nagyon megromlott a kapcsolat Orosházán a katolikus és az evangélikus egyház, kisebb mértékben a református egyház helyi tisztségviselői és hívei között.

Reagált a szeged-csanádi megyés püspök azokra a bírálatokra is, amelyek egy korábbi kijelentése miatt érték. Kiss-Rigó nemrég úgy nyilatkozott, el tudná képzelni, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója Koltay Gábor legyen, e minőségében ő jól együtt tudna működni Koltayval.

Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a püspök szeretné elmozdíttatni posztjáról a Szabadtéri Játékok jelenlegi igazgatóját, Bátyai Edinát, akinek 2014-ig szól az intézményvezetői szerződése. Kiss-Rigó László szerint ő csak a véleményét mondta el, sem joga, sem lehetősége beleszólni a szegedi önkormányzat személyi döntéseibe.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.