Kiss-Rigó László szerint a pápának fogalma sincs

A katolikus egyházfő nem tudja, mi a helyzet a menekültekkel kapcsolatban – nyilatkozta a szeged-csanádi püspök a Washington Postnak.
A hétfői nyilatkozatok tanúsága szerint mély törésvonal húzódik végig a magyar katolikus egyházon Ferenc pápa iránymutatásának az elfogadásával kapcsolatban. Erre utal legalábbis, hogy miközben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hétfőn levélben jelezte, készséggel és örömmel tesz eleget a katolikus egyházfő felszólításának, miszerint Európa minden plébániája fogadjon be egy-egy menekült családot, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök lapinterjúban adott hangot a különvéleményének. A püspök egy Washington Postnak adott interjúban arról beszélt, Ferenc pápa egyszerűen téved, és fogalma sincs, mi a helyzet Magyarországon. „Ők nem menekültek. Ez egy invázió. »Allah Akbar!« kiáltásokkal jönnek, és át akarják venni a hatalmat” – nyilatkozta a püspök.

A Washington Post emlékeztet, hogy a pápa szolidaritásról szóló felszólításával ellentétben Magyarországon inkább az az Orbán Viktor miniszterelnök által artikulált nézet uralkodik, amely szerint a menekültek nyílt kihívást jelentenek Európa keresztény jellege számára, és Kiss-Rigó az interjúban jelzi is, hogy ő a maga részéről a miniszterelnökkel ért egyet. „A pápa nem tudja, mi a helyzet. (...) A menekültek többsége arrogánsan és cinikusan viselkedik” – állítja a püspök, aki szerint Európát olyan emberek árasztják el, akik menekültként érkeznek, de valójában „az egyetemes keresztény értékeket” fenyegetik, a többségük pedig nem is érdemli meg a segítséget, hiszen van pénze. Szemetet hagynak maguk után, és elutasítják, ha az ember ételt ajánl nekik – tette hozzá Kiss-Rigó.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.