Kiss László tanítványait doppingolták a 80-as években – állítja egy apa

A Music Fm rádió reggeli műsorában megszólalt az a férfi, akinek elmondása alapján tegnap a Blikk megírta, hogy egy budapesti klubban, a 80-as években, tudtukon kívül doppingolták a kamaszlányokat. Az apa állítja: Kiss László volt az edző.

Gyurán János beszámolója szerint lánya 12 éves volt, amikor kénytelen voltak úszóklubbot váltani, mivel a gyógyszerkutatóként dolgozó férfi rájött: a gyerekeket tudtukon kívül doppingolják.

A férfi – elmondása alapján – erre úgy jött rá, hogy az egyik úszó lány, akinek már az apja is neves sportoló volt, odaadott neki egy kapszulát, amit naponta beszedettek velük. A klub azt mondta, vitaminkészítményről van szól, a nem nevesített úszólány gyaníthatott valamit, ezért egy alkalommal nem nyelte le a kapszulát, hanem átadta Gyurán Jánosnak, aki mint a szülői munkaközösség elnöke állandóan jelen volt az edzéseken.

A férfi bevizsgálta az állítólagos vitaminkapszulákat, és szteroidokat talált benne. Mint a műsorban elmondta, a kapszulában olyan szerek voltak, melyek szívelégtelenséget, vérnyomásproblémákat és akár meddőséget okozhatnak.

Az apa egyenesen a klub elnökéhez ment panaszt tenni, beszélt a lánya edzőjével is, de csak azt érte el, hogy 12 éves lányát másfél évre eltiltották a versenyzéstől. Gyurán János azt is leszögezte, hogy ez az ügy csak az utolsó csepp volt a pohárban, mert egyrészt tudott Kiss László edző börtönviselt múltjáról, másrészt látta, hogyan verik a gyerekeket az edzésen.

A lányok fenekét elmondása alapján gumipapuccsal ütötték, ha rosszul teljesítettek. A fiataloknak ehhez le kellett hajolniuk és megfogniuk a lábujjaikat.

A család végül a BVSC-hez ment át, de mivel az előző klubtól kapott úgynevezett kalóriapénzre hivatkozva a szövetség nem engedte, hogy a gyerek máshol versenyezzen, aggódva a 12 éves kiskamasz sportkarrierje miatt Gyuránék Bécsbe disszidáltak.

Itt a kislányt és fiútestvérét az apjuk edzette, aminek meg is lett az eredménye: a lány az országos versenyen azonnal három aranyérmet nyert.

A műsorvezetői kérdésre, hogy miért nem fordultak a nyilvánossághoz akkor, a férfi azt felelte, hogy a 80-as években, a diktatúrában egy bizonyos szinten megakadtak a panaszok, és nem lehetett hírverést csinálni.

Gyurán János eredetileg nem akarta felfedni, melyik budapesti klubról van szó, de végül elmondta, hogy kifejezetten a Kiss László-botrány miatt szólalt most meg, és elismerte, hogy a csoportos nemi erőszak miatt a 60-as éveken elítélt, és az e körüli botrány miatt a múlt héten posztjairól távozó szövetségi kapitány edzette a gyerekét.

A klub tehát a Spartacus, amelynek elnöke akkoriban Pazár Sándor volt.

A hvg.hu egy 1988-ban megjelent oknyomozó könyv alapján azt írja, a tablettákat átadó lány Csikány József gyermeke, Csilla volt, aki apja utasítására nem vette be a gyanús szert, amelyet egyébként nem volt szabad hazavinni. A pirulákban Nerobol volt, ami egy anabolikus szteroid tartalmú készítmény. Csikányék szinte szó szerint ugyanazon mentek át, mint Gyuránék: Csillát is eltiltották, és végül a BVSC-hez igazolhatott át.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.