Kislétai videó: ki fizetett, kinek és miért?

Ki fizetett, kinek és miért? - sorjáznak a kérdések és a vádak a kislétai videó körül, amely szerint közmunkásoknak fizettek azért, hogy Bajnai ellen tüntessenek.

„A videó hitelességéhez nem fér kétség, hiszen nem másodkézből érkezett, hanem magam csináltam, velem történt meg. A hang és a kép személyiségvédelmi okokból van eltorzítva, hiszen az a pénz, amit beszélgetőpartnereim a közmunkával keresnek, az egyetlen bevételi forrásuk. Ha a helyi hatalmasság kicsinyes bosszúja miatt azt is elveszítik, nem marad semmijük. Ezt nem kívánom” – olvasható az Együtt 2014 Facebook oldalán a kislétai videó készítőjének nyilatkozata, aki ugyanakkor nevét nem akarta nyilvánosságra hozni.

A bejegyzés előzménye, hogy az Együtt 2014 szerint néhány kislétai közmunkás ötezer forintot kapott azért, hogy libákkal a kezében tüntessen múlt csütörtökön Bajnai Gordon ellen Nyírbátorban. A párt erről szombaton egy másfél perces videót töltött fel az internetre, amiben két ismeretlen, "kikockázott" férfi mesél az esetről.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Egy, az M1 Híradónak nyilatkozó férfi viszont azt állította: ő az egyik szereplője a szombaton nyilvánosságra hozott kislétai videónak, és 10 ezer forintot kapott azért, hogy a kamera előtt azt mondja, pénzért toboroztak közmunkásokat egy Bajnai Gordon elleni tüntetésre.

A hétfő esti Híradóban név nélkül, de arcát vállalva nyilatkozó közmunkás elmondta: a videó készítői tízezer forintot fizettek neki azért, hogy a kamera előtt elmondja az előre megbeszélt szöveget. "Mondták, hogy ez egy pár perc lesz, pár perc forgatás (...) elmondtam, amit ők mondtak (...) az egyik producer kérdezett, és arra válaszoltam" – mondta.

A hírműsorban emellett elhangzott: a férfi arról is beszámolt, hogy a polgármester nem ajánlott nekik pénz azért, hogy tüntetni menjenek. Azt is mondta, nem hitte, hogy a felvétel nagy nyilvánosságot kap, "és ilyen nagy bajba sodornak ezzel".

Az Együtt Facebook oldalán ugyanakkor a felvétel készítője azt írta: „A videót én készítettem Kislétán, a temetőben, 2013. november 21-én 15 óra előtt néhány perccel. A temetőbe érkező Bajnai Gordont vártam, aki a kislétai roma sorozatgyilkosság egy helyi áldozatának sírjára kívánt virágot tenni. A temetőn keresztül kerékpározó fiatalokat nem én szólítottam meg, hanem ők álltak meg, és beszédbe elegyedtünk. Operatőr vagyok, a kezemben stand by-ban pihenő kamerát akkor kapcsoltam be, amikor srácok azt mondták, hogy a helyi polgármester a közmunkások között toborzott önkénteseket, "libatartásra" Nyírbátorba, délután 4 órára. Természetesen nem fizettem nekik semmit, ha csak azt a cigarettát, amit kértek, nem tekintjük annak. Ami elhangzott, azt maguktól, vagy beszélgetés közben, kérdésre válaszolva, önként mondták.”

A teljes, vágatlan videó:

A felvétel készítője, aki állításait független bíróság előtt is kész vállalni, azt is közölte, hogy a felvétel hossza 4 perc körüli, ám csak azokat a részeket vágta össze és hozta nyilvánosságra, amelyek a "libatartásra" vonatkoznak.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM egyik vezetője a Népszabadság kérdésére azt mondta: a Fidesz-propaganda minden megalapozott vádra azzal reagál, hogy viszont vádat fabrikál, és megvádolja az ellenfelét azzal, amit maga követett el. – A kislétai videó valódi, és pénz nélkül készült, senkinek nem fizetett az Együtt. Felháborító, hogy kiszolgáltatott helyzetű embereket helyi hatalmasságok hoznak olyan helyzetbe, hogy ilyen „vallomásokat” kénytelenek tenni – fogalmazott Szigetvári.

Közölte: az Együtt a tárgyalt ügyet érintően biztos az igazában, ők magunk is eljárást kezdeményeznek, hiszen ugyanez történt korábban már Szigetváron is, amikor közmunkásokat vezényeltek ki Bajnai Gordon fórumára tüntetni. – A közmédia pedig immár végleg nem tájékoztat, hanem az ellenzéki erők lejáratásáért dolgozik mindannyiunk adófizetői pénzéből" – tette hozzá Szigetvári Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.