Kiskunlacházi gyilkosság: heteken belül kész a vádirat

Akár már két-három hét múlva is készen lehet a kiskunlacházi gyilkossági ügy vádirata. Több mint ötezer oldalas nyomozati-vizsgálati anyagot kell áttanulmányoznia az ügyészségnek.

Harminc napon belül mindenképpen elkészül, de akár már két-három hét múlva is készen lehet a kiskunlacházi gyilkossági ügy vádirata - közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-vel. Csecserics István elmondta, hogy miután megérkezett hozzájuk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vádindítványa, átadták azt az illetékes előadónak.

Bár a szóvivő nem kívánta megnevezni a több mint ötezer oldalas nyomozati-vizsgálati anyag áttanulmányozásával megbízott ügyészt, kérdésre válaszolva megerősítette, hogy ugyanarról a munkatársukról van szó, aki a bő egy évig folyó nyomozás felügyeletét ellátta. Hangsúlyozta: mivel a szóban forgó ügyész mindvégig rendszeres kapcsolatban állt az ügyben dolgozó rendőrökkel, részleteiben ismeri a felderítési és a vizsgálati szak minden mozzanatát. Épp ezért valószínű, hogy a főügyészség számára előírt 30 napos határidő letelte előtt, akár már két-három hét múlva készen lehet a vádirat. Hozzátette, hogy a főügyész helyetteseként ő fogja aláírni a dokumentumot, majd továbbítja az illetékes bírósághoz.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság február 2-án tett vádindítványt. Ennek lényege, hogy a nyomozók biztosak abban: a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő P. József erőszakolta és ölte meg 2008 novemberében a kiskunlacházi kiserdőben az akkor 14 éves H. Nórát. Papp Péter bűnügyi igazgató elmondása szerint 16 kötetes, 5466 oldalas beadványt küldtek el az illetékes főügyészségre. Az iratanyagba egyebek mellett a 193 tanú kihallgatásán elhangzottakat rögzítő dokumentumok, a gyanúsított nyolcszori meghallgatásakor készült 58 oldalas jegyzőkönyv és a 146 DNS-minta elemzéséről készített szakvélemények kerültek bele. A vaskos dossziék a gyilkosság helyszínén lefoglalt 44 anyagmaradványt, továbbá a kiserdőben és P. József lakásán talált 101 tárgyat (közöttük H. Nóra személyes tárgyait) felsoroló bűnjeljegyzéket is magukba foglalják.

A dokumentumok a nyomozás összes mozzanatát megörökítő fotókkal egészülnek ki. P. József a rendőrség szerint a tények, bizonyítékok (például az egyező DNS-minták) és más adatok alapján aljas indokból elkövetett emberöléssel, s erőszakos közösüléssel is megalapozottan gyanúsítható. Bár a férfi kétszer is részleges beismerő vallomást tett, később azt visszavonta, módosította. Állítása szerint a lány beleegyezett a nemi aktusba, s azt követően ő élve hagyta ott a kiserdőben H. Nórát.

A rendőrség bizonyítékai szerint H. Nórát 2008. november 23-án hajnalban erőszakolta meg és fojtotta meg az akkor még ismeretlen elkövető. A gyilkos és áldozata is szórakozásból tartott hazafelé. P. József már korábban eldöntötte, hogy az első útjába eső nővel közösülni fog - ez a nő H. Nóra volt. A nagy visszhangot kiváltó ügy felderítésére hatalmas apparátus mozdult meg. Tavaly nyáron sikerült "képbe hozni" a kiserdőtől nem messze lakó P. Józsefet, akinek a lakásán egy porszívó porzsákjába rejtve H. Nóra több iratát, valamint táskáját, nyakláncát és telefonját is megtalálták. A férfit - aki azóta sem vállalta a poligráfos vizsgálatot - előzetes letartóztatásba helyezték. Ha a bíróság megalapozottnak látja a vádakat, 10 évtől akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat - közölte Papp Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.