Kísérletkastély: milliók az NKA-tól

L. Simon Lászlóék minden jel szerint az államtitkár régi ismerősének adták el családi cégüket azzal a kastéllyal együtt, amelynek felújítására később több milliót utalt át a még L. Simon által alelnökölt Nemzeti Kulturális Alap. Az államtitkár nem kívánt reagálni az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre.

Az Atlatszo.hu írta meg még márciusban, hogy az NKA miniszteri keretéből tavaly év végén hétmillió forintot utaltak ki egy olyan, eladásra kínált kápolnásnyéki kastély felújítására, amely két évvel azelőtt még L. Simon László családi cégéé volt. Az új – több társaságon keresztüli – tulajdonosról, Simon Mónikáról az Átlátszó cikkében szereplő névtelen forrás azt mondta, hogy a politikus családjának alkalmazottja, ő azonban úgy nyilatkozott: a név egyezés ellenére sem fűzi rokonság L. Simonhoz, aki pedig azt nyomatékosította, hogy a kastélyt birtokló kft.-ben immár „sem közvetlenül, sem közvetetten nincs tulajdonrésze”.

A bírósági iratokat lapozgatva ugyanakkor kiderül, hogy az L. Simon által alapított Velencei-Tavi Kistérségért Alapítvány (VTKA) 2006-os bejegyzésénél és az alapító okiratban eszközölt minden további változtatásnál is egy Simon Mónika nevű személy volt a két tanú egyike.

Vagyis ha a két személy azonos, akkor elmondható, hogy L. Simonék olyasvalakinek adták el a családi vállalkozást és vele a kastélyt is, akivel az államtitkár legalább nyolc évre visszatekintő, valamilyen mértékű együttműködést is magában foglaló ismeretséget tart fenn, és így a miniszteri keret hétmilliója is e régi ismerőst gazdagította. Kérdésünkre, hogy azonos-e a két Simon Mónika vagy véletlen névegyezésről van szó, L. Simon stábjából mindössze azt felelték, hogy „nem kívánunk élni a válaszadás lehetőségével”.

Cégviszonyok

A kastély az NKA-döntés időpontjában a Kastély.net Kft.-é volt, ennek tulajdonosa L. Simonék egykori családi cége, a Ráció Kiadói Kft., amelyet egy ideig L. Simon, később – Simon Mónikának történő eladásáig – a felesége birtokolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.