„A Fidesz bábuként mozgatta a kisebbségi szószólókat”

„Ilyen módon ezt nem elegáns benyújtani” – mondta a nemzetiségek parlamenti bizottságának május 5-i ülésén Fuzik János elnök. Egy olyan törvényjavaslatról beszélt, amelyet később, több kanyar után mégis beterjesztett a testület.

„Nem tudom, min cicózunk. Tessék önálló költségvetési módosító javaslatot benyújtani (...), és akkor oda lehetne tolni bármelyik frakcióvezető orra alá, hogy barátom, erről beszélünk” – érvelt Turgyán Tamás örmény szószóló ugyanakkor, hogy a bizottság maga kezdeményezze, amit kilenc hónapja nem sikerült elérni: azt, hogy a nemzetiségi képviselők a függetlenekével megegyező lehetőségekhez (így anyagi forrásokhoz) jussanak. Ő is úgy látta, nem szerencsés, hogy ha a régóta tervezett, pár soros módosító javaslat helyett egy bővebbet terjesztenek be, amelynek 90 százaléka nem is rájuk, hanem az országgyűlési képviselőkre és frakciókra vonatkozik. A bizottság azonban alig egy hónap múltán mégis úgy döntött: sajátjaként adja be az igazságügyi bizottság decemberben elutasított törvényjavaslatát, amely a képviselők összeférhetetlenségi, lakásbérleti és utazási szabályain is változtatna. Még az indokolás is szinte szó szerint megegyezik.

Harangozó Tamás: Nincs szükség a lazításra
Harangozó Tamás: Nincs szükség a lazításra
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A képviselőknek kedvező előterjesztésből tavaly év végén nagy botrány lett. Főként azért, mert a politikusok autópálya-matricát is vásárolhattak volna üzemanyagkártyájuk terhére, miközben a kormánytöbbség épp akkor terjesztette ki az útdíjat addig ingyenes szakaszokra.

A bizottsági vitában a jobbikos Apáti István még az is fölvetette, hogy a képviselők ingyen parkolhassanak. A frakciók a felzúdulás miatt elvetették a javaslatot. Mostanáig.

Bár a friss indítvány alapján pályamatricához nem juthatnának hozzá ingyen a képviselők, a közösségi közlekedést igénybe vehetnék az üzemanyagkártyájuk terhére. Lehetővé válna az is, hogy a frakciók ciklusokon átívelően felhasználják megmaradt pénzügyi keretüket, illetve hogy a képviselők térségi fejlesztési tanácsok tagjai vagy akár elnökei legyenek.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondja: a Fidesz bábuként mozgatta a kisebbségi szószólókat, de szerinte arra is érdemes figyelni, hogyan szavaz a Jobbik és az LMP. Az MSZP elutasítja a képviselői jogok bővítését, mondván, a decemberi eset megmutatta: az emberek hallani sem akarnak erről és az összeférhetetlenségi szabályok lazításáról. Az utóbbira Harangozó szerint azért lehet szükség, hogy a Fidesz-frakció a saját embereit ültethesse a megyei közgyűlések felügyelete alatt működő fejlesztési tanácsokba.

A nemzetiségi bizottság egyhangúlag döntött a kibővített törvényjavaslat beadásáról. Bár az örmény szószóló megjegyezte: pikáns és talán nem is hasznos az, hogy a kisebbség nyújt be egy indítványt a többség érdekében, de ha ez az egyetlen lehetőség arra, hogy elérjék a céljukat, akkor élni kell vele. A bizottság elnöke is nyíltan beszélt: azok a frakciók, amelyeknek az eredeti előterjesztés fontos volt, úgy gondolhatták, „más az optikája”, ha a kisebbségi szószólók veszik a nevükre a törvényjavaslatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.