Kisebb áfa, kevesebb csalás?

- A tej forgalmi adójának csökkentése révén a csalások mértéke is visszaszorulna, ugyanis Magyarországon az UHT tejjel történik a legnagyobb mértékű adócsalás - mondta a tej-terméktanács elnöke.
A Tej Terméktanács szerint a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej általános forgalmi adójának (áfa) 5 százalékra csökkentése, ezt tartalmazza az a javaslatcsomag is, amelyet már az elmúlt év novemberében átadtak a kormánynak - mondta el a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Mélykuti Tibor jelezte: a fogyasztói tej és a tejtermékek zöme jelenleg a 18 százalékos áfa-kategóriába tartozik, csupán a desszert termékeket terheli a 27 százalékos áfa. A szakmaközi szervezet elnöke kiemelte: a költségvetés megkímélése érdekében csak a fogyasztói tejekre - ultrahőkezelt (UHT) tejekre, friss tejekre - kérték az áfacsökkentést.

Mélykuti Tibor szerint a tej áfájának csökkentése révén az áfacsalások mértéke is visszaszorulna, ugyanis Magyarországon az UHT tejjel történik a legnagyobb mértékű áfacsalás. Az országba érkező tejeknél mintegy 200 millió literhez köthető áfacsalás, ez nagyságrendileg eléri a 6-7 milliárd forintot - tette hozzá.

A szakmaközi szervezet előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának lecsökkentése a költségvetés számára 12 milliárd forint kiesést eredményezne. Azonban ha az országba illegálisan érkező 200 millió liter tejet a magyar ipar tudná előállítani, ezt a költségvetési kiesést kompenzálnák a befizetett adók - vélekedett a szervezet elnöke. A tejágazat helyzetét jellemezve arra is rámutatott, hogy napjainkban a magyar tejtermelőket csak a támogatások tartják életben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.