Kisajátítási törvény: a Fidesz szerint az ellenzék kelti a hisztériát

A jövőben bárki lakását „elrekvirálhatják”, ha az országgyűlés elfogadja a kisajátítási törvényhez pénteken benyújtott módosító indítványt – véli az ellenzék. A Fidesz a „hisztériakeltés” befejezésére szólít fel.

A fideszes György István a kisajátítási törvény olyan módosítását javasolta, amely megteremti az előzetes eljárás intézményét. A törvényjavaslat - kiemelt fontosságára tekintettel - külön kisajátítási célként nevesíti a közjogi megbízatást betöltő személyek elhelyezéséhez szükséges létesítmények érdekében történő kisajátítási célt. Ilyen létesítmény lehet például az Országgyűlés Hivatala, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatala is.

Molnár Csaba hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a javaslat nemcsak a hivatalok hanem a személyek elhelyezéséről is szól.
Miután az indítványt elfogadják, egy államigazgatási döntéssel oda lehet adni egy más tulajdonában álló villát vagy házat Orbán Viktor miniszterelnöknek, Polt Péter legfőbb ügyésznek vagy bármelyik fideszes parlamenti képviselőnek - jelentette ki.


Ez nem más, mint egy törvénnyel elkövetett lopás, mert a csak a legkeményebb diktatúrák idején fordul elő, hogy valakinek a magánlakását vagy házát elveszik azért, hogy azt egy politikusnak adják oda - közölte.
 Egy demokratikus piacgazdaságban a magántulajdon szent és a kisajátítás csak kivételes esetekben jöhet szóba - szögezte le Molnár Csaba, aki az indítvány visszavonására szólított fel.


Az MSZP szerint megszűnik a magántulajdon biztonsága, ha a parlament elfogadja György István törvényjavaslatát, amely szélesítené az ingatlanok kisajátításának lehetőségét. "Eddig is volt kisajátítás, de csak nagyon komoly közérdekből, szigorú keretek között lehetett kezdeményezni. Mostantól az a közérdek, amit ők úgy gondolnak és az a köztulajdon, ami a fideszeseknek megtetszik" - írta közleményében Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője, utalva arra, hogy a javaslat az országgyűlési képviselők elhelyezése érdekében is lehetővé tenné ingatlanok kisajátítását.

Véleménye szerint a főpolgármester-helyettes javaslata "beleillik abba a módszerbe, ahogy a fideszesek és barátaik megszerezték az állami földeket, a trafikokat és az állami megrendeléseket. Most az ingatlanok kisajátításán a sor."


A Fidesz arra kéri az ellenzéket, hogy "fejezze be a hisztériakeltést és a kisajátításról szóló törvénymódosítási javaslat szándékos félremagyarázását", mivel "senki senkinek a lakóházát nem kívánja elvenni".

A nagyobbik kormánypárt frakciója hétfői közleményében úgy fogalmaz: mások házának az államosítása csak a baloldalnak jut eszébe. Hangsúlyozzák: a kisajátítási eljárás évtizedek óta létező kivételes eljárás, amikor közérdekből, zömében állami vagy önkormányzati ingatlant kártalanítás fejében az állam megvásárol. Ezen a György István által benyújtott törvényjavaslat sem változtat.
 

Ismertetik: az elmúlt években több alkalommal is előfordult, hogy fontos beruházások során a zavaros tulajdonosi háttér miatt jelentős csúszás következett be, amely súlyos károkat okozott az államnak és így a magyar adófizetőknek. A javaslat csupán az ilyen esetekre kíván megoldási lehetőséget nyújtani - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.