Die Hard magyar módra - VIDEÓ

Megpróbáltuk modellezni, hogyan, milyen kockázatokkal lehet átjutni egy átlagos magyar gyalogátkelőn a túloldalra. Amikor elindultunk, mondogattuk magunkban, hogy "már a gyalogos szándéka is elsőbbséget élvez". Rájöttünk, hogy ennek semmi köze a valósághoz. A NOL TV filmje.

Egy hét alatt nyolc gázolás kaposváron. Elhajtott az osztrák gázoló. Elfogták a gyalogosokat gázoló cserbenhagyót. Szalagcímek a Népszabadság baleseti híreiből. Elszaporodtak a gyalogátkelőnél történő gázolások.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A legemlékezetesebb az a tavaly májusi pécsi gázolás volt, amikor egy 67 éves asszony húsz hónapos unokáját babakocsival akarta áttolni a zebrán. A nagymama körültekintően lépett az úttestre. A gyalogátkelőhely közepén jártak, amikor közeledett az autó. A fiatal férfi dudált, fékezett, majd jobbra rántotta a kormányt, de az ütközést nem tudta elkerülni. A nagymama és a babakocsi féktávolságon belül voltak. Mindketten meghaltak, a gázoló első fokon négy év fogházbüntetést kapott.

A közlekedésbiztonság állami hivatalnokai minden tragikus eset után színre lépnek, s egy-egy sajtótájékoztatón vagy konferencián előadják, ez nem mehet így tovább, a gyalogosok biztonsága érdekében szigorítani kell a KRESZ-t, be kell például vezetni a kötelező megállást vagy a 30 kilométer/órás sebességkorlátozást a zebra előtt. Megszületik aztán egy óriásplakát, mely azt harsogja: Már a gyalogos szándéka is elsőbbséget élvez!

Megpróbáltuk modellezni, mi a helyzet ezzel a szándékkal. S mi történik egy átlagos magyar gyalogátkelőnél, amikor felbukkan a gyalogos. Azt tapasztaltuk, hogy valóban tarthatatlan a helyzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.