Kis magyar fájdalomcsillapítás

Leggyakrabban fájdalomcsillapítóért mennek az emberek a patikába. Minden harmadik honfitársunknak fogalma sincs arról, hogy mivel enyhítse a baját. Csak az számít, hogy a végén ne fájjon.

Bár a mellékhatások sem mellékesek, nem mindegy, ki, mit vesz be. A fájdalommal küszködők az orvos vagy gyógyszerész helyett főként a reklámokra, vagy a világhálón föllelhető információk alapján választ terméket. A magyarok legkedveltebb fájdalomcsillapítója az Algopyrin, noha évek óta csak vény ellenében lehet megvásárolni, mégis letaszíthatatlan a toplista éléről.

Tíz patikalátogató közül 7-8 fájdalomcsillapítót vásárol – állították a lapunk által megkérdezett nagy forgalmú gyógyszertárakban. Egy korábbi kutatás szerint háromból egy ember nem tudja, mi a különbség az olyan gyakran használt fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin, az ibuprofen és a paracetamol között, mintahogyan azt sem, hogy melyeket tilos szívbetegségben, asztmában vagy emésztőszervi betegségekben szenvedőknek szedni.

Bár a szteroidok, a központi idegrendszerre hatók csak szigorú orvosi felügyelet mellett érhetők el, a nem szteroid szerekhez már valamivel könnyebben, de az utóbbiak közé sorolt paracetamolhoz, ibuprofeinhez vagy diclofenac hatóanyagot tartalmazók már szabadon, ízlés szerint megvásárolható.

„Pedig ezek közül egyik sem veszélytelen, a helytelen adagolás, túlfogyasztásuk súlyos máj-, vesekárosodást okozhat” – állítja Székely Andrea, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetének docense. A vény nélkül megvásárolható fájdalomcsillapítók elég biztonságosak, hogy 7-10 napig alkalmazhatóak legyenek öngyógyításra, ám ha ezt követően sem szűnik meg a fájdalom, akkor orvoshoz kell fordulni. Legelőször a paracetamollal kellene kezdeni a fájdalomcsillapítást, mert ez a hatóanyag kíméli leginkább a gyomrot.  A fájdalomcsillapítás mellett, a megfázásos tünetekre is gyakrabban használt hatóanyag napi maximális adagja mindössze 1 gramm lehet, ez a mennyiség napi három tablettával, már kimeríthető. Ha valaki ezt túllépi rövid időn belül akár végzetes májkárosodás is kialakulhat. Minden vény nélkül kapható nem szteroid készítmény, a paracetamolt kivéve, irritálhatja a bélnyálkahártyát. Ismételt nagydózisban alkalmazott ibuprofen pedig a vesékre nagyon veszélyes.

A már említett felmérés adataiból az is kiderül, hogy csak minden harmadik nő, minden negyedik férfi gondolja át, pontosan milyen fájdalomcsillapítót használjon. A többség egyszerűen ráhagyja magukat a tévéreklámok, világhálóról összegyűjthető sugallta megoldásokra.

Kismamák kizárva

Lapunknak Gellér Judit, a Solymári Kék Gyógyszertár vezetője elmondta: a fájdalomcsillapítóért érkezők zöme a vény nélkül megvásárolhatók közül nagyon határozottan tudja, hogy melyiket kéri. Gyakran elhangzik az is, hogy tudja azt az elefántos reklámban lévőt… A vezető gyógyszerész szerint még a nagyon határozottaktól is rendre végigkérdezik: milyen más készítményeket szed, van-e panasza a gyomrával, tud-e a máj vagy netán vesebetegségéről. Ha bármelyikkel van gondja, már egyik vagy másik szer neki biztosan nem megfelelő. Ilyenkor általában elfogadják a gyógyszerész javaslatát. A pontos adagolásra, a naponta fölhasználható maximum mennyiségekre is fölhívják a figyelmet. Hozzátette: a vényre kiválthatóknál kicsit más a helyzet, hiszen akkor már föltételezhető, hogy az orvossal megbeszélte, mi az, ami jó és mi nem a betegnek. De az adott készítménnyel kapcsolatos legfontosabb információkat azért elmondjuk megint. A legnagyobb probléma a kismamák jelentik, ők aztán végképp nem szedhetnek akármit még a fájdalomcsillapítókból sem.

Nem számít az ár?

A KutatóCentrum által a fájdalomcsillapítók használati szokásait vizsgáló legutóbbi kutatása lényegében alátámasztja gyógyszerész szavait. Állítják: fájdalomcsillapító kiválasztásában a legfontosabb szempont a gyors hatás. Erre pedig szinte az ilyen termék reklámozói rendre ráerősítenek. Az ár már csak a megkérdezettek kétharmadának számított. A kutatásból kiderült az is, hogy nem feltétlen az erős gyógyszereket keresik az emberek, a fájdalomcsillapító használók 46 százaléka inkább több, de kevesebb hatóanyagot tartalmazót, mintsem egy erősebb szert vesz be. Az orvosok és a gyógyszerreklámok figyelmeztetés ellenére, sokan nem tájékozódnak a mellékhatásokról, a megkérdezettek 54 százaléka egyáltalán nem olvassa el a betegtájékoztatót. A kutatás megerősítette, hogy a fájdalomcsillapító kiválasztásakor az egyik legkevésbé fontos, hogy recept nélkül is megvásárolható legyen.  A megkérdezettek 44 százaléka vényköteles szert szokott vásárolni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszer toplistája is megerősíti ezutóbbi állítást, mert hiába lett vényköteles immár több mint három éve az Algopyrin, még ma is több millió doboz fogy belőle.  A gyomornedvnek ellenálló Aspirin tabletta után, a második leggyakrabban vényre kiváltott gyógyszer.

Patikamérleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban – Keresik az egyensúlyt
Patikamérleg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban – Keresik az egyensúlyt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.