'Kis liberó buzigyerek' – így listázta a HÖK az új diákokat

Éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata (HÖK). A gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a HÖK elnöke elismerte a listák létét, de állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. Az ELTE rektorhelyettese elképzelhetetlennek nevezte a listázást, ám ha mégis történt volna ilyen, az szerinte a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata (BTK HÖK) – adta hírül az Atv.hu. Az a BTK HÖK, amely hagyományosan a Jobbik bázisának számít: 2005 óta a BTK HÖK elnökei mind Jobbik-tagok voltak – Szávay István, Nemes László, Garbai Ádám. Szinte az összes alelnökre, illetve több aktivistára ugyanez igaz. Szávay István, aki egy részeg buliban péniszpumpával megörökítve vált országosan ismertté, 2010 óta a Jobbik parlamenti képviselője, emellett 2012 nyaráig az ELTE BTK Griff kollégiumának volt a vezető nevelője.

A listák több száz új egyetemi hallgató adatait és profilját tartalmazzák, és 2007 óta készítik el őket. Az Atv.hu birtokába jutott egyik ilyen dokumentum 2009-ből származik. Ez több mint 600 elsőéves hallgató adatait tartalmazza, azokét, akik jelentkeztek az ELTE BTK HÖK által szervezett gólyatáborba. A hallgatók neve, középiskolája, telefonszáma és pólómérete mellett feltüntetik, hogy ősztől kérnek-e kollégiumi elhelyezést. Emellett mindenkinél megtalálható egy vicc, melyet a szervezők kérésére közöltek. A lista készítői a gólyák facebook- és iwiw-profiljai alapján rövid jellemzést is írtak az új hallgatókról.

A jellemzés többnyire az érintettek világnézetére, érdeklődési körére, küllemére és pártszimpátiájára utal, sokszor alpári stílusban. A diákok egy részénél nem sikerült profilt alkotni, sokukat pozitívan jellemeznek a készítők: „Harcos környezetvédő”; „Rendes néptáncos katolikus lány”; „Színházi alkalmazott, tehetségesnek tűnik”; „Aranyos pázmányos kiscsaj”; „Egy hétig volt a dévai árvaházban és még szép is”; „Forma a csávó”; „Zene és irodalomszerető”. „Pörgős ivós”; „Ismerős arcok a kedvence és Horthy emlékiratai”; „Egészséges világlátású klassz csaj”; „MTK szurkoló, de amúgy refi”.

Vannak ugyanakkor negatív jellemzések, például ilyenek: „Koliba nem vesszük fel”; „A puszta léte terheli az OEP-et. Cicu-kutyu, semmit nem csinál szabadidejében.”; „Lelkes antifatista”; „Elempés libernyák”; „Szektás”; „Félvér lehet a kislány, és az összes képen óriási ribanc”; „Szerintem cigó”; „Biztos, hogy ratyi”; „Családcentrikus focibuzi”; „Ószövetségiek”; „Csúnya, állatszerető buta p…”; „Latinmániás minifeminista”; „Kürt alapítványi iskola sok zsidó tanárral”; „Vicces gyerek udvari bolondnak jó lehet”; „Raszta füves rocker”; „Alter katolikus lányka”; „Langy fideszes”; „Csúnya zsidó feje van”; „Elk… liberális”; „LMP-s p…, ne vigyük le!”; „Belpesti zsidó p…”; „Kis liberó buzigyerek”. 

Mindezek mellett meglehetősen sok a szexista vagy obszcén megjegyzés: „Jó teste van, de semmi egyéb”; „Jó segg”; „Ribanc liba”; „Vízilabdásokat kedveli, Pista, repülj rá!”; „B…való egyiptológus”;  „K… jó nő”; „Pistának jó lesz”; „Aranyos kiscsaj, szerintem d..-ni akar”. 

Az Atv.hu ELTE-s forrásokból úgy értesült: a BTK HÖK vezetőinek a listákkal az volt a célja, hogy a gólyatáborokba, kollégiumokba jelentkezőket szétosszák a megbízható aktivisták között, és kontrollálhassák, bekerülhetnek-e a HÖK-be, illetve hogy melyik kollégiumba, kinek a felügyelete alá kell őket elszállásolni. És nem utolsósorban: milyen pártkatona lehet belőlük később.

A táblázatban van két oszlop, ami csak kódokat tartalmaz a hallgatók neve mellett. Az egyik oszlopban I vagy N szerepel, vagyis Igen, illetve Nem. A kérdés, melyre I vagy N a válasz: „Zsidó?”. A másik kódolt oszlop a hallgató pártszimpátiáját tartalmazza: A=MSZP, B=LMP/SZDSZ, C=Fidesz, D=Jobbik. Az Excell táblázat „tulajdonságok” menüpontja alatt a „készítette” mezőben Silhavy Máté neve olvasható. Silhavy 2009-ben az ELTE BTK HÖK alelnöke volt, és a mai napig a Jobbik tagja. 

Silhavy a portálnak elismerte, hogy ő – és HÖK-ös aktivisták – készítette a táblázatot. Évente 7-800 jelentkező egyenként több oldalnyi adatát nehéz volt papíron tárolni, ezért dolgozták ki 2007-ben az új rendszert – mondta. Arra a kérdésre, hogy mi célból írtak jellemzéseket az új hallgatókról, értetlenkedni kezdett, és azt állította, az általa készített adatbázis ilyen részt nem tartalmaz. Szerinte elképzelhető, hogy valaki utólag írt bele a táblázatba.

Ribling Tamás, aki 2007–2008-ban a Kollégiumi HÖK elnöke volt, úgy nyilatkozott: nem készültek adatbázisok a leendő elsőévesekről, vagy legalábbis ő nem tudott ezekről. Garbai Ádám, az ELTE BTK HÖK jelenlegi elnöke viszont megerősítette a portálnak, hogy voltak, sőt jelenleg is vannak adatbázisok, amelyekben a gólyák adatait összesítik. Azt viszont határozottan tagadta, hogy ezekben jogellenesen gyűjtött információk is lennének.

Az Atv.hu megkérdezte az egyetem közkapcsolati rektorhelyettesét, Fábri Györgyöt: az egyetem miként tudja szavatolni, hogy a hallgatói önkormányzat vezetői ne éljenek vissza a hallgatói adatokkal, és azokat ne használják fel pártcélokra. „Ez olyan, mintha azt kérdezné, hogy miként tudjuk garantálni, hogy nem követnek el gyilkosságot az egyetem területén” – válaszolta Fábri György. Hozzátette: amennyiben bárkinek hitelt érdemlő bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy ez megtörtént, az már nemcsak egyetemi, hanem egyenesen rendőrségi ügy. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.