Simon Gábornak mennie kell

Távoznia kell a közéletből Simon Gábornak, az MSZP elnökhelyettesének, aki nem tüntette fel vagyonbevallásában, hogy több százezernyi dollárt és eurót tart külföldi számlán. Erről állítólag egy összbaloldali válságstáb döntött. A politikus ismerősei szerint Simon Gábor volt felesége szivárogtathatta ki a megtakarítások adatait a Magyar Nemzetnek.

Minden posztjáról le kell mondania, a lehető leghamarabb vissza kell vonulnia a közéletből – erről értesült a hvg.hu. Mindezt a párt elnöke, Mesterházy Attila közölte az MSZP elnökhelyettesével kedden. Az ellenzéki pártok válságstábot hívtak össze délelőtt az ügyben, amely ezt a határozatot hozta. Forrásunk szerint a külföldön tartózkodó Mesterházy telefonon beszélt Simon Gáborral. "Minimalizálni kell a kárt a kampányra való tekintettel" – fogalmazott a döntésről beszámoló egyik forrás.

Simon Gábor a tervek szerint egyéni képviselőjelöltként indult volna a főváros XVIII. kerületében (Budapest 15. evk.). Hivatalosan még meg nem erősített információink szerint visszaléptetik, és Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségének tagja indul helyette.

Az Együtt-PM vezetői stábjának egyik tagja a hvg.hu-nak azt mondta, a délelőtti ülés nem válságtanácskozás volt, hanem egy szokásos tanácskozás, ám valóban foglalkoztak a kérdéssel, miután látták, hogy a Magyar Nemzet szombat óta folyamatosan szivárogtatja az ügyben szerzett információit, és az egész kérdés eszkalálódik. Döntési joguk forrásunk szerint ebben a kérdésben viszont nem volt, hiszen az MSZP a jelölőszervezet, így a szocialistáknak kellett a döntést meghozniuk.  

Elhagyott felesége szivárogtathatta ki azokat az adatokat Simon Gábor szocialista képviselő ausztriai megtakarításairól, amiket nem tüntetett fel a vagyonbevallásában – mondta a hvg.hu-nak több politikustársa is. Simon Gábor néhány éve lépett ki a házasságból, új kapcsolatából gyermeke is született, aki már egyéves. A hvg.hu-nak a képviselő több politikustársa is arról beszélt: a válás nem volt szép, és csak arra tudnak gondolni, hogy a haragos volt élettárs szivárogtatta ki a megtakarítási számlák adatait a Simon Gáborról kedden cikket közölt Magyar Nemzetnek.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról – forrásmegjelölés nélkül –, hogy Simon Gábor elnökhelyettes 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot. A korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik ez az összeg, és a képviselő vagyonbevallásaiban sem szerepelteti azt. A szocialista képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott. A hvg.hu információi szerint Simon nem tudta érdemben megvédeni az álláspontját, amikor a párt vezetősége elbeszélgetett vele a helyzetről.

Simon nem reagált, az MSZP-ben általános döbbenet fogadta a hírt, több képviselő úgy foglalt állást, hogy „ha valakiről nem tudtam volna elképzelni, hogy milliói vannak külföldi bankszámlán, az Simon Gábor volt”. Egy civilben adószakértő képviselő ugyanakkor arról beszélt, „a pitiánerség csúcsa, ha igaz”, hogy Simon Gábor osztrák számlán próbálta eltitkolni vagyonát, mint a politikus fogalmazott, „tudhatta volna, hogy csak idő kérdése, mikor bukik le”. Ugyanakkor általános volt a vélemény, hogy „ha csak a fele igaz, amit a Magyar Nemzet írt, akkor Simonnak nincs más lehetősége, mint távozni”.

A helyzet súlyát jelzi, hogy a már említett délelőtti tanácskozáson minden ellenzéki szövetséges képviselői megjelentek. A PM egyik tagja ugyanakkor arról beszélt, hogy szerinte „az MSZP tele van még hasonló taposóaknákkal, amiket a kormánypárti sajtó a következő hetekben nyilván egyenként fog majd felrobbantani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.