Kirúghatják a munkatársaikat terrorizáló közszolgákat

Akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozását, nem gondoskodik családjáról vagy terrorizálja munkatársait - derül ki a kormány korrupcióellenes etikai kódexének tervezetéből. A közszolgák maximum golyóstollat vagy reklámzacskót fogadhatnak el ajándékba.

Elkészült a kormányzat korrupcióellenes küzdelmének egyik fontos elemét adó előírás-gyűjtemény tervezete; a szöveget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemsokára társadalmi vitára bocsátja - adta hírül a Magyar Nemzet. A közszolgáknak címzett etikai kódex szerint golyóstollat, reklámzacskót, csekély értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, és akár akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozását, nem gondoskodik családjáról, vagy terrorizálja munkatársait.

Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára a lapnak elmondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, más előírásai azt határozzák meg, mit fogadhatnak el a közszférában dolgozó személyek, bizonyos passzusai pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a jogtalan előnyt felkínáló, vesztegetni szándékozó személyeket. A kódex részletesen foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná, mely szabályok megsértésekor merülhet fel a közszolga elbocsátása.

A közigazgatási vezetőknek címzett rendelkezések kapcsán Rétvári Bence azt mondta: az előző két kormányzati ciklusban azért is harapózhatott el a korrupció, mert a különféle beosztású irányítók sok esetben visszaéltek a helyzetükkel, és a magánszempontokat a köz érdeke elé helyezték. Az etikai kódex éppen ezért hangsúlyosan foglalkozik a vezető szerepet betöltő személyek felelősségével, előírva számukra a példamutatás, az etikai és a jogi előírások fokozott betartásának kötelezettségét.

A Transparency International korrupcióérzékelési indexe (CPI) alapján rangsorolt 176 ország kétharmada erős korrupciós fertőzöttséget mutat, Magyarország az európai mezőny alsó harmadában szerepel: a 46. helyet foglalja el. A legkevésbé korrupt ország Dánia, Finnország és Új-Zéland, a lista végén pedig Afganisztán, Észak-Korea és Szomália áll.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.