Kirostálták a gyerekeket, a fizetősök maradhattak

– Dúlt a protekció és a korrupció a középfokú iskolák felvételi vizsgáin – állítja a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

– Befejeződött a középfokú felvételi eljárás, kiválogatták a tanulókat a középiskolák maguknak. Több ezer általános iskolát befejező tanuló maradt iskola nélkül. Dúlt a protekció és a korrupció a középfokú iskolák felvételi vizsgáin – olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) közleményében.

A MSZOE szerint a legújabb jogalkotói intézkedés, hogy a középfokú iskola szóbeli felvételi eljárást szervezhet, ami lehetővé teszi, hogy minden jelentkezőt behívhatnak az iskolába és kikérdezhetik őket a családi hátterükről, szüleik iskolai végzettségéről, vagyoni helyzetükről, fizetőképességükről, azaz mennyit fizetnek be az iskolai alapítványba.

Az egyesület fölhívja a figyelmet: az iskola nélkül maradt, kirostált tanköteles tanulók ne keseredjenek el, mert Magyarországon szabad iskolaválasztás van, ezért szeptember elsejéig rendkívüli felvételi eljárás keretében kereshetnek maguknak olyan iskolát, amelyik felveszi őket. 

A 16 éven felüli, már nem tanköteles tanulók el sem mehettek a válogatásra, mivel az iskolák eleve kizárták őket a felvételi lehetőségekből, vagyis kiselejtezték őket.

A MSZOE emlékeztet rá: a tanulók újabban 25 éves korukig járhatnak iskolába. Ha az iskola tanév közben vagy év végén valamilyen indokkal vagy indok nélkül megszünteti tanulói jogviszonyukat, akkor azonnal vagy akár egy-két év kihagyással is beiratkozhatnak egy másik nappali iskolába.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.