Királyhelmec: még lezáratlan a Nemzeti Őrsereg ügye

Feltehetőleg bírósági előkészítés alatt van a Nemzeti Őrsereg 28 tagjának az ügye Szlovákiában, akiket tavaly novemberben állítottak elő Királyhelmecen; a szervezet tagjai akkor az első bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést.

Még lezáratlan, feltehetőleg bírósági előkészítés alatt van a Nemzeti Őrsereg 28 tagjának az ügye Szlovákiában, akiket tavaly november 8-án állítottak elő Királyhelmecen, ahol a szabolcsi szerveződés tagjai az első bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést - mondta Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, a párt országos alelnöke Nyíregyházán.

(A sajtótájékoztatón a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda három szabolcsi tagja egyenruhában, ahogy kapitányuk mondta, "formaruhában" jelent meg. Vezetőjük bírálta a határozatot, valamint a rendőrség hét végi, budapesti fellépését a szervezet mellett demonstrálókkal szemben.)

Az előállítást vádemeléssel zárta le a tőketerebesi ügyészség, amely ellen az érintettek panasszal éltek, de azt elutasították - mondta sajtótájékoztatóján a pártvezető, aki  civilben ügyvédként praktizál. A panasz elutasításáról a szomszédos ország hatósága szlovák nyelven adott értesítést, majd magyarul is megküldte a határozatát; bár azóta hosszabb idő eltelt, mégsem történt semmi.

Gyüre Csaba beszámolt az őrsereg egy másik szlovákiai ügyének állásáról is. A tőketerebesi járásbíróság tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta az őrsereg egyik tagját, mert márciusban Borsi településen, a Rákóczi-ünnepségen kibontotta a szerveződés zászlóját. A nem jogerős ítéletet megfellebbezik a kassai megyei bíróságnál.

A 2007 októberében alakult Nemzeti Őrsereg bírósági bejegyzése Gyüre Csaba elmondása szerint idén májusban emelkedett jogerőre.

Szilágyi László, a szabolcsi főügyészség sajtószóvivője elmondta: az első bírósági bejegyzést megtámadták, s a Debreceni Ítélőtábla helyt is adott az ügyészségi kifogásnak. A Nemzeti Őrsereg azonban megváltoztatta az alapszabályának azokat a pontjait, amelyek törvényességi szempontból nem feleltek meg, így a bíróság végül mégis csak bejegyezte, s a nyírségi főügyészség a változtatásokra tekintettel tudomásul vette a határozatot.

A megyei bíróságot az ítélkezési szünet miatt az MTI-nek hétfőn nem sikerült elérnie.

A szabolcsi szervezet egyik egyenruhás alakulata részt vett 2007 augusztusában a fővárosban a Magyar Gárda megalakulásán, a gárda tagjainak első köztéri avatásán, az után pedig több rendezvényen együtt vonultak fel. A Nemzeti Őrsereg tevékenységével kapcsolatban a Magyarországi Munkáspárt szabolcsi szervezete még 2007 őszén bejelentést tett a megyei ügyészségen, arra hivatkozva, a párizsi békeszerződéssel ellenkezik, hogy félkatonai szervezet alakult és működik Magyarországon.

Az ügyészség akkor erre azt válaszolta, hogy "Nemzeti Őrsereg néven nincs a megyei bíróságnál bejelentett társadalmi szervezet, így annak alapszabályában megfogalmazott céljai törvényességi felügyeletét - közösségi jogi személyiség híján - vizsgálni nem lehet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.