Király Zoltánnak déjavu érzései vannak

Király Zoltán fellebbez a szavazólapról való törlése ellen a Fővárosi Választási Bizottságnál (FVB). Az MDF-es politikus szombaton Somogyi Zoltán képviselőjelölttel azt megelőzően tartott sajtótájékoztatót a III. kerületi önkormányzat előtt, hogy az épületben működő helyi választási bizottságnak átadta (az FVB-nek címzett) fellebbezését.

Király Zoltán nevét azért törölte a szavazólapról a budapesti 4-es számú választási bizottság pénteken, mert a jelölt nyilvántartásba vételi kérelmét a bíróságon megtámadták. A testület azzal indokolta a szavazólapi törlésről szóló döntését, hogy Király Zoltán a felülvizsgálati kérelem elbírálásáig jogerősen nem tekinthető képviselőjelöltnek.

Király Zoltán szerint azonban a helyi választási bizottság törvénysértő módon, megalapozatlanul, hatáskörének túllépésével járt el.

Az FVB-nek egy napja van arra, hogy döntsön a kérdésben. Ha e testület döntését is megtámadják (újabb egy napon belül), akkor a Fővárosi Bíróság mondhatja ki a végső szót, ugyancsak egynapos határidővel, tehát kedden.

Király Zoltán a fellebbezésben egyebek mellett arra hivatkozik, hogy az FVB március 22-ei határozatában őt már (egy másik jogorvoslati eljárásban) képviselőjelölti nyilvántartásba vette, és ezzel a jelöltállítás folyamata befejeződött. Erre utal szerinte az is, hogy az Országos Választási Bizottság péntek esti ülésén, az MDF budapesti listájának elfogadásakor őt is érvényes jelöltként vette számításba.

Úgy véli, a helyi választási bizottság "meghökkentő" döntése a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás határait feszegeti, ezért az FVB-től azt kérte, hogy "eme eltorzult választási folyamatot a jogállami alapokra" helyezze vissza, tehát rendelje el neve visszavezetését a szavazólapra.

Somogyi Zoltán az újságírók előtt azt hangoztatta: az MDF harcol az igazáért, és tisztában vannak azzal, hogy nekik van igazuk.

Közölte: úgy látja, politikai döntés született a helyi bizottságban, és szerintük "összeállt" a Fidesz, a Jobbik és az MSZP koalíciója arra, hogy az MDF ne tudjon itt jelöltet állítani. Erre utalva azt az MSZP-nek címzett kérdést vetette fel: "mire ez a fura koalíció" a Fideszel és a Jobbikkal, miért próbálják meggátolni, hogy az MDF-nek és Bokros Lajosnak (az MDF miniszterelnök-jelöltjének) megfelelő csapata legyen a választásokon.

Huszonöt éve az állampárt akarta ellehetetleníteni

Király Zoltán arról beszélt: az elmúlt hét "félelmetes módon" megmutatta számára, hogy nincs sok különbség a korábbi rendszerben megélt hasonló "élményei" és a mostaniak között. Úgy látja, a döntés mögött most is "politikai hatalmi érdekek" állnak. Mint mondta, "dezsavű" érzése" van, mert 25 éve az akkori állampárt is mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse az indulását és ne lehessen országgyűlési képviselő. Úgy fogalmazott, akkor is szembeszállt a hatalommal, ha kellett, és most is szembeszáll az urakkal és elvtársakkal, akiknek most azt üzente: "elvtársak, nem adjuk föl".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.