Kinyírná a Fidesz a füvet?

Nem sokkal azután, hogy a rendőrség sikeresen kiszorította Magyarországról a Csehországból áttelepült marihuánatermelő vietnamiakat, várhatóan a helyükbe lépő magyar marihuánatermesztők is hamarosan lehúzhatják a rolót.

Kocsis Máté javaslata ugyanis a szakemberek szerint egyebek között azt okozhatja, hogy a fiatalok még inkább azok felé a szerek felé fordulnak, amelyek ismereteik szerint nem vagy csak rövid ideig mutathatók ki a szervezetükben. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz „vizeletkommandóinak” már a diszkók kijáratánál le kell csapniuk, ha le akarják buktatni őket. Még akkor is, ha ma már tudjuk, a dizájnerdrogok alig különböznek az orosz rulettől: elég egy plusz csepp/gramm, és a bódítónak szánt szer gyilkos anyaggá válik.

2012-es felvétel kábítószergyanús növényeket vizsgáló rendőrről egy VIII. kerületi lakóház ablakában
2012-es felvétel kábítószergyanús növényeket vizsgáló rendőrről egy VIII. kerületi lakóház ablakában
Mihádák Zoltán / MTI

A rendőrség statisztikai adatai szerint a fiatalok jellemzően 12-14 évesen kerülnek kapcsolatba a drogokkal, bár találtak már 11 esztendős, sőt még fiatalabb, nyolcéves drogfogyasztót is. Jellemzően saját korosztályuk tagjaitól kapták az első drogadagjukat egy bulin vagy épp egy randevú előtt.

A statisztikák szerint – amelyekben a Fidesszel ellentétben nem a 12–18, hanem csak a tettükért már jogilag is felelősségre vonható 14–19 éves, azaz a középiskolás korosztály fogyasztási szokásait rögzítették – a fiatalok közel harmada legalább egyszer „találkozott már” valamelyik tiltott szerrel. A későbbiekben a kétharmaduk megmarad „próbálkozónak”, azaz ők csak hébe-hóba használják az anyagot. A drogot kipróbálóknak, azaz a 14–19 évesek harmadának a négy-öt százaléka válik rendszeres drogfogyasztóvá.

Csákó Ibolya, az ORFK illetékes vezető munkatársa arra figyelmeztet, hogy a fiatalok körében igen elterjedtek és divatosak a különböző altatók vagy nyugtatók, valamint az alkoholos koktélok.

Nagyjából 2011–2012-ig a fiatalok körében a fű volt a sláger. Nem mellesleg ez az a szer, amely – rendszeres fogyasztás esetén – a leghosszabb ideig kimutatható a szervezetben. Az elmúlt két évben azonban a rendőrség tapasztalatai szerint a fiatalok tömegesen tértek át a klasszikus drogoknál olcsóbb, de – legalábbis a terjesztők ígérete szerint – azokkal azonos hatású dizájnerdrogokra. Ezek egy része utólag nehezen azonosítható. Azaz a vér- vagy vizeletvizsgálatot végzők látják, hogy van valamilyen ismeretlen anyag a mintában, de hogy mi az, arról fogalmuk sincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.