Kínos bemutatkozás: senki nem kíváncsi a köztévé új szuperprodukciójára

A hétfői híradót 605 ezren, a Kék fényt 486 ezren nézték, a kettő között a Marslakókat még 250 ezren sem.

Gyenge nézettséggel nyitott a köztévé új „szuperprodukciója”, a Marslakók. A Barátok közt és a Jóban rosszban babérjaira törő közszolgálati szappanopera első, vasárnapi adása a teljes lakosság körében mindössze 358 ezer nézőt vonzott. A második, hétfői epizód nézettsége nem érte el a 250 ezret, nem tudott bekerülni az öt legnézettebb m1-es produkció közé. Mindeközben az RTL szappanoperáját, a Barátok köztet több mint másfél millióan, a Jóban rosszbant pedig 1,1 millióan nézték. Azért is igen alacsony a Marslakók 248 ezres nézettsége, mert előtte a Híradóra 606 ezren, utána a Kékfényre 486 ezren voltak kíváncsiak. 

Az új magyar gyártású sorozat egy internetes újság szerkesztőségének életét dolgozza fel, a fő karaktereket Mazányi Eszter, Valentin Titánia, Boronyák Gergely, Gémes Antos, Horváth Lajos Ottó és Schlanger András alakítja. Az óriásplakátokon komolyan felépített reklámkampány keretében is hirdetett új műsort a Barátok közt és a Jóban rosszban riválisának szánják.

A szappanoperára szóló szerződést 2011 augusztusában kötötték meg Jáksó László Marslakók Produkciós Kft.-jével. A szerződés 430-440 epizód leforgatására szól. A produkciónak a második évadtól hoznia kell az esti fő műsorsáv nézettségi átlagát, majd a harmadik évadtól 10 százalékkal meg kell haladnia azt. (Tehát  azt azért nem várják el, hogy a rivális Barátok közt és a Jóban-rosszban nézettségét akár csak nagyságrendileg megközelítse – a szerk.) A stúdiójeleneteket egyelőre a rákospalotai Raleigh Stúdióban forgatják, de júniustól a Kunigunda úti gyártóbázis akkorra elkészülő "szappanopera-stúdiójába" költözik a gyártás. 

Számításaink szerint a Marslakók szerződése éves szinten megközelíti a kétmilliárd forintot. Jáksó László azonban még az interjúiban sem mond részleteket a szerződésről. Legutóbb a hvg.hu-nak arra a kérdésére, hogy akkor pontosan mennyi pénzt kapnak a produkcióra, azt válaszolta: "Erre azért nem szeretnék válaszolni, mert nem tudom, és nem is tudhatom. Nem az én felelősségem, továbbá ez menet közben dől el. Nem egy külső gyártású produkcióról van szó, hanem egy koprodukciós szerződésről, három szezonra. Azaz két és félre, de közben vannak ünnepnapok, szünetek, melyek súlyos epizódszámokat érinthetnek. Mi készítjük az anyagot, minden egyes költségünkről benyújtjuk a számlát, azt ellenőrzi az MTVA, és amennyiben indokoltnak találja, kifizeti."

A műsor egyébként koprodukcióban készül; az MTVA pénzt és gyártási kapacitást ad hozzá, és a szerzői jogok is többségében nála maradnak. Az Atlatszo.hu kiszivárogtató portál által nyilvánosságra hozott szerződés szerint epizódonként 5,9 millió forintot ad az MTVA; az első évad 76 résszel, a második és a harmadik évadnál 180 epizód szerepel, vagyis összesen 436 rész készülhet. A napi gyártású magyar sorozatokhoz képest ez a költségvetés szerénynek mondható, hiszen a hasonló kaliberű produkciók jóval drágábbak: a Barátok közt epizódonként 9 millió, a Tűzvonalban 11 millió, a Hacktion pedig 22 millió forintból készül.

Reflektorfényben a főszereplők
Marslakók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.