Kínos baki: egy másik Kárpátia zenekart díjazott a kormány

A Balog Zoltán miniszter által vezetett tárca előterjesztéséből kiderült: a kormány nem a szélsőjobbos Kárpátiát, hanem a már föloszlott Kárpátia Folkműhelyt akarta kitüntetni.

Petrás Jánosnak idén március 14-én adta át a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azzal indokolta a Kárpátia-énekes Petrás János Arany Érdemkereszt-kitüntetését, hogy moldvai zenét játszó együttesével népszerűsítette a táncház-mozgalmat. Csakhogy az egy másik Kárpátia, a Kárpátia Folkműhely, amelyben Palya Bea énekelt - írja a 444.hu.

Az indoklást a lap egyik olvasója kérte el a Miniszterelnökség Kitüntetési Főosztályától, onnan továbbították neki az EMMI előterjesztésénak másolatát, amely egyben a kitüntetés indoklása is volt. A minisztérium tehát nem a rockzenekarra, hanem a valóban 1997-ban alakult Kárpátia Folkműhelyre gondolt, olyannyira, hogy az indoklásban idézett mondat konkrétan a zenekar egyik volt tagja, Bolya Mátyás honlapjáról származik. Az EMMI indoklása méltatja azt is, hogy a Kárpátia népszerűsíti a táncház-mozgalmat és a kulturális sokszínűséget, ami szintén Bolya honlapjáról származik.

Petrással kapcsolatban a kormány képviselői nem reagáltak a kritikákra. Amikor a hvg.hu riportere kérdezte Balogot, azt mondta, ő már mindent elmondott erről, nem kíván róla beszélni.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.