Kinek vetettek szelet? A korrupcióval vádolt osztrákok magyar ügyei

Valószínűleg az energiakvóta megszerzésének érdekében próbáltak megkörnyékezni magyar hivatalnokokat a Burgenlandi Villamosipari Részvénytársaság (BEWAG) volt vezetői – értesült nem hivatalosan a NOL Eisenstadtban (Kismartonban) a News című osztrák hetilap leleplező cikkének hátteréről.

A NEWS tudomása szerint egymillió eurónál is többet szántak a tartomány többségi tulajdonában lévő BEWAG már korábban elbocsátott vezetői arra, hogy egy lobbicég közreműködésével magyar hivatalnokoknak kenőpénzt juttassanak.

A lap forrása egy perben íródott ellenkereset. A BEWAG ugyanis az idén májusban elküldte igazgatóságának két tagját, Josef Münzenriedert és Hans Lukitsot. Az elbocsátás indokában az szerepel, hogy durván megszegték kötelezettségeiket. Lukits nem hagyta annyiban a dolgot, s pert indított volt munkaadója ellen. Az eljárás során elkészült, s a BEWAG belső vizsgálatának megállapításait tartalmazó ellenkeresetből idéz csütörtöki számában az osztrák hetilap.

A hivatkozott dokumentum azt állítja: az elbocsátott igazgatósági tagok tudtak arról, hogy magyar hivatalnokokat és meg nem nevezett döntéshozókat akartak megvesztegetni. A belső vizsgálat anyaga idézi a cég jogi osztályának vezetőjét is, aki nem írta alá az állítólag a Magyar Energiahivatal és az E.on munkatársainak szánt kifizetésről szóló szerződést.

A NEWS úgy tudja, hogy az ismert osztrák lobbista, Peter Hochegger vállalkozásán keresztül juttatták volna célba a kenőpénzeket.

Nem hivatalos eisenstadti információnk szerint a vesztegetés az osztrák cég újonnan létesítendő magyarországi szélkerék-park működéséhez szükséges energiakvóta megszerzését célozta volna.

A BEWAG-nak a Mosonmagyaróvár közelében található Jánossomorja térségében már pörögnek szélkerekei. Újabb magyarországi szélerőmű-parkokat is terveztek, ezek egyikét a 650 lelkes rábaközi településre, Bogyoszlóra. Velük személyes ismeretség alapján került kapcsolatba a cég magyarországi leányvállalata.

Varga Tamás, a község polgármestere szerint már 2003-ban felvetődött a beruházás ötlete. Azóta a BEWAG magyarországi cége, a mosonmagyaróvári bejegyzésű Pannon Szél-Erő Kft. – nem keverendő össze a győri Pannon Szélerőmű Kft-vel – magánszemélyektől vett telket a 44 megawatt teljesítményű 22 szélkerék letelepítésére. A telektulajdonosoknak ki is fizették a telek árát.

A település egy éve megválasztott polgármestere örülne, ha megvalósulna a szélerőmű-park, hiszen a 70-80 millió forintos éves költségvetésből gazdálkodó falu évente mintegy 20 millió forint iparűzési adóval gazdagodna. Igaz, az adóerő-képesség növekedése miatt ebből jelentős összeget elvinne a központi költségvetés, ám 10-12 millió így is maradna a helyi büdzsében.

A bogyoszlói beruházás a szükséges engedélyekkel rendelkezik, ám a gondot mindig a pályázat útján megszerezhető kvóták hiánya okozza.

A News nem állítja, hogy konkrétan a bogyoszlói ügyben próbálkoztak az osztrákok a kenőpénzzel: Azt azonban leírja, hogy az ellenkeresetben a BEWAG osztrák leányvállalata, az International Wind Power, s annak magyarországi társasága, a Pannon-Szél-Erő kft., valamint az osztrák lobbista, Hochhegger szerződését kifogásolják.

A BEWAG magyarországi cégét nem értük el, késő délután már a Magyar Energia Hivatalban sem találtunk nyilatkozót, az E.on pedig azt ígérte, közleményt ad ki az ügyben.

A hazai szélerőműveknek lehetetlen előírásoknak kell megfelelniük
A hazai szélerőműveknek lehetetlen előírásoknak kell megfelelniük
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.