Kinek a kifizetőhelye Paks?

A szocialisták szakértőkkel vizsgáltatnák ki a teljes paksi beruházást - több se kellett a Fidesznek.
A Fidesz szerint legutóbb, amikor a szocialisták szakértői ellenőrizték a paksi atomerőművet, az milliárdokba került a magyaroknak. Ugyanis 2010 előtt a baloldal kifizetőhelye volt az erőmű, ahonnan Gyurcsány Ferenc, Szigetvári Viktor, Józsa István, Harangozó Tamás és mások cégeit "tömték ki zsíros megbízási szerződésekkel" - írta a Fidesz sajtóirodája arra reagálva, hogy az MSZP szakértői csoportot hoz létre a paksi erőműbővítés ellenőrzésére.

Tóbiás József, a szocialisták megbízott parlamenti frakcióvezetője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján a szakértői csoport létrehozását azzal indokolta, hogy a jelen és a jövő generációinak életét, biztonságát befolyásoló veszélyes üzem létrehozásáról döntött az Országgyűlés.

Tóbiás elmondása szerint olyan szakértői csoportot hoznak létre, amely az építő, a beruházó, a kivitelező, a helyi vállalkozások szempontjait is figyeli, vagyis a beruházás teljes spektrumát lefedi. A szocialista politikus szerint a térség és Magyarország gazdaságélénkítésére gyakorolt hatását is szeretné látni a szakértői csoport, és nagyon fontosak az energiabiztonság mellett az emberek közérzetére, biztonságérzetére gyakorolt hatások is.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert arra szólította fel a képviselő, tegye lehetővé számára, hogy harminc napon belül megismerhesse a beruházással kapcsolatos, a tárcavezető szerint létező hatástanulmányokat. Tóbiás József közölte, Seszták Miklós a napokban úgy nyilatkozott, rendelkezik azokkal a hatástanulmányokkal, amelyekkel a bíróság nem rendelkezett.

Az MTI azon kérdésére, hogy fenntartják-e korábbi, a beruházást vizsgáló eseti bizottsági kezdeményezésüket, Tóbiás József azt mondta, eddig egyetlenegy ellenzéki kezdeményezésű eseti bizottság létrehozását sem hagyta jóvá a parlament, ezért az MSZP létrehozza a szakértői csoportot.Mint mondta, a csoportba biztonságpolitikai szakértőket, a beruházáshoz értő szakembereket, nemzetközi auditorcég szakembereit vonnák be.

Seszták Miklós kedden a HírTV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy van hatástanulmány Paks 2-ről, és közzétettek minden, a nyilvánosságra tartozó információt, amely nem sérti a közérdeket. A Fővárosi Törvényszék múlt pénteki nem jogerős ítéletében elutasította az Energiaklub keresetét, amelyet az erőműbővítéssel kapcsolatban közérdekű adat kiadása miatt indított az NFM ellen. Az indoklás szerint azért, mert az igényelt előkészítő dokumentumok nem készültek el.

Az Országgyűlés hétfőn jóváhagyta a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozásához szükséges orosz-magyar hitelmegállapodást, amely alapján az orosz fél maximum 10 milliárd eurónyi állami hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.