Kimaradtak a sajtószabadságról szóló versszakok az állami ünnepségen

Az állami ünnepségen egy szavaló hat versszakot hagyott ki Petőfi Sándor 15-dik március, 1848 című verséből. A kihagyott strófák nagyobb részt a sajtószabadságról szóltak.

A március 15-i állami ünnepségen, a Nemzeti Múzeum előtt Petőfi Sándor 1848. március 15-éről szóló versét mondta el egy szavaló, a versből azonban több, a sajtószabadságról szóló strófát kihagyott - írja az origo.hu.

A vers közepéről maradt ki öt versszak, és a legutolsó. A kihagyott részek között szerepel például ez a versszak: "Szabad sajtó!... már ezentul / Nem féltelek, nemzetem, / Szívedben a vér megindul, / S éled a félholt tetem." Ezt sem szavalta el a lépcsőn álló nő: "Tettre, ifjak, tettre végre, / Verjük le a lakatot, / Mit sajtónkra, e szentségre, / Istentelen kéz rakott."

A tavaly év végén elfogadott médiatörvény ellen itthon és külföldön is sokan tiltakoztak. Az eddigi legnagyobb sajtószabadság-tüntetést éppen március 15-én tartották Budapesten: több mint tízezren demonstráltak az új médiatörvény ellen az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján a Facebookról indult civil mozgalom szervezésében.

Az origo.hu a Kormányzati Kommunikációs Központnál érdeklődött a vers lerövidítésének okáról, későbbre ígértek választ a portálnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.