Kimaradnak a karácsonyból a kórházi hitelezők

A kórházi adósságok töredékére adna csak forrást a kormány, a 80 milliárdnyi tartozás törlesztésére 14 milliárd jut.

"Picit kevesebb, körülbelül 14 milliárd forint jut idén a kórházak adósságrendezésre, mint tavaly év végén” – jelentette be Török Krisztina, az állami kórházakat fenntartó GYEMSZI főigazgatója a Figyelő egészségpolitikai konferenciáján, melynek hallgatóságában jelentős számban ültek a beszállítók.

Az érintettek először nyilván nem is hittek a fülüknek, mert azt kezdték firtatni, hogy jó, jó, de mikor jön a kasszasöprés, és mennyivel pótolhatja ki a kormány az első körben érkezett összeget. Török Krisztina elmondta: ha ilyen lenne, ő és munkatársai biztosan bemennek dolgozni a két ünnep között is, hogy a pénzt kiosszák, de egyelőre nincs híre arról, hogy lenne még adósságrendezésre fordítható összeg.

Tavaly 27,5 milliárdot osztott ki a tárca az év utolsó napjaiban az akkor mintegy 40 milliárdos lejárt adósság rendezésére. Most a szakemberek 80 milliárdra becsülik az eladósodást, és ezt az összeget kellene rendezni 14 milliárd forintból.

A főigazgató a kedélyek hűtésére elmondta azt is, hogy 2013-ra 2,5 milliárd forintos vis maior keretet kapott a GYEMSZI. Azaz a hivatal sem dúskál a kórházakra fordítható pénzben. A rendszer fenntarthatósága érdekében minden fillért meg kell fogniuk, és erre már jó példa, hogy például a közös gázbeszerzési eljárással a korábbi 129 forintos köbméterenkénti árat 108 forintra alkudták le. Jelezte azt is, hogy a GYEMSZI 2013-ban már igazi tulajdonosi szemlélettel kívánja felvértezni magát, mindennek alapját a széles körű adatbázis fogja megadni számára. Eddig 40 ezer kórházi szerződés került elemezhető módon az adatbázisukba. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.