Kilépnek a civilek az antikorrupciós munkacsoportból

A közérdekű adatközlés új szabályozása hiteltelenné tesz minden más kormányzati antikorrupciós intézkedést, ezért az atlatszo.hu, a Budapest Intézet, a K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International (TI) kilép a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által szervezett munkacsoportokból - közölte a TI Magyarország kedden a szervezet blogján.

A korrupcióellenes civil szervezet internetes oldalán azután jelent meg a bejegyzés, hogy kedden az Országgyűlés elfogadta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, amely szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket. Az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintésre azonban más, a közérdekű adat megismerését kezdeményező szervezetek vagy magánszemélyek nem jogosultak. Az erről szóló, vasárnap benyújtott fideszes indítványt hétfőn kivételes sürgős eljárásban tárgyalta meg, kedden pedig már el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal.

A bejegyzésben a TI azt írta: a módosítás értelmében a kormány és az önkormányzatok "gyakorlatilag bármilyen esetben titokban tarthatják, mire költik a közpénzt". Ez a törvény ellentmond az alapvető erkölcsi normáknak, és ellentmond a KIM által koordinált antikorrupciós kormányprogram alapelveinek is - tették hozzá. A felsorolt civil szervezetek ezért úgy döntöttek, hogy befejezik a közös munkát, és kilépnek a tárca által szervezett munkacsoportokból - írták. Hozzátették: a TI továbbra is el akarja érni, hogy a kormány teremtse meg az alapjait a korrupciómentes Magyarországnak, azonban "felesleges, közös látszatmunkához" nem adhatják a nevüket. A bejegyzést azzal zárták: a továbbiakban a sajtóban, a közéletben és a jogsegélyszolgálatuk segítségével mutatják meg, hogy mindig van alternatíva.

A Társaság a Szabadságjogokért arra emlékeztet honlapján: hétfő reggel a TASZ kezdeményezésére vezető online hírportálok és civil szervezetek közös adatigényléssel fordultak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez a dohánypályázatokkal kapcsolatos adatokért. A szervezet szerint a kormány biztosra akar menni a várható perben: kedden a civil szervezetek tiltakozása ellenére a parlament kivételes és sürgős eljárásban megtárgyalta és el is fogadta az információszabadság törvény alapjogsértő módosításait. 

A TASZ az elfogadhatatlan rendelkezések között említi, hogy az új szabályok folyamatban lévő ügyekben is érvényesek, vagyis például a trafik-ügyben is. "A közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő alapjog példátlan korlátozását, legrosszabb esetben kiüresítését jelenti, hogy az adatkezelő állami szervek a törvény alapján önkényesen értelmezhetik azt, hogy milyen adatigénylést nem kell teljesíteniük. Az üzenet: elég, ha az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi az adatokat, az állampolgárok miért kíváncsiskodnak?" - fogalmaz a TASZ.

A szervezet rámutat: a törvény indokolásába is beletettek egy új,  jogellenes megtagadási indokot. Eszerint az adatkezelő munkatársa dönthet úgy, hogy az adatkérés teljesítése túl nagy munkaterhet jelentene, inkább figyelmen kívül hagyja ezt az alapjogot. "Felháborító, hogy visszaélésszerűnek minősítenek egy adatigénylést, hiszen az információszabadság a szólásszabadság és a demokrácia előfeltétele. Közérdekű adatigénylésnek eleget tenni nem szívesség, hanem kötelesség" - hangsúlyozza a TASZ. 

Közölték: a TASZ, az átlátszó.hu, a Budapest Intézet, a K-Monitor és a TI Magyarország úgy döntött, hogy az információszabadság kiherélése után nem hajlandó korrupcióellenes és átláthatósági intézkedésekről a kormánnyal tárgyalni. Ezután nincs miről.

Az antikorrupciós munkacsoport 2012 decemberében ült össze először. A KIM korábbi közlése szerint célja az, hogy a kormány antikorrupciós programjának megfelelő végrehajtásáért a lehető legáttekinthetőbb egyeztetési mechanizmust alakítsák ki minden érintett féllel, így a civil szervezetek képviselőivel is. Egy januári egyeztetésen mások mellett jelen voltak az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapest Intézet, a Civil Összefogás Fórum, a Geopolitikai Tanács Alapítvány, a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Joint Venture Szövetség, a K-Monitor Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, a TI Magyarország, valamint az atlatszo.hu képviselői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.