Kilépett az MSZP-ből a párt tavalyi nagykanizsai polgármesterjelöltje

Kilépett a Magyar Szocialista Pártból Károlyi Attila, a párt MSZDP-vel és MDF-fel közös nagykanizsai polgármesterjelöltje a tavalyi önkormányzati választásokon, aki a városi közgyűlésben listán szerzett képviselői helyet; a politikus "jobbközép irányba" lép tovább. A nagykanizsai közgyűlésben ezzel egyre apadt a szocialista képviselők száma.

Károlyi Attila hétfőn az MTI értesülését megerősítve elmondta: távozásának - amelyet a szombati MSZP-kongresszus időpontjához időzített, és nincs köze a Demokratikus Koalíció (DK) megalakulásához - három fő érve volt. Mindig hiányolta az MSZP nemzeti politikáját, a párt nem tagadta meg az egykori MSZMP "kollaboráns kommunista vezetőit", illetve a szocialisták "nem vállalták nyíltan az Angyal István-, Mecséri János-, Nagy Imre- vonalat".

A párt országos és nagykanizsai elnökségének írt levelében az áll: Már az 1998-as vereség analízise is elmaradt, és mint fogalmazott, "a 2006-os agyonveretésé meg végképp", ez okozza a teljes hitelvesztést, nem az őszödi beszéd, amely "infantilizmus következménye".

A pártból távozó önkormányzati képviselő azt mondta: nem adja vissza a listán szerzett mandátumát, "jobbközép irányba" továbblépve folytatja a politizálást. Úgy fogalmazott: "Nem tudom, hogy mennyiben segített, vagy éppen terhemre volt nekem az MSZP."

Böröcz Zoltán, az MSZP nagykanizsai szervezetének elnöke az MTI megkeresésére azt mondta: sem őt, sem párttársait nem érte meglepetésként a képviselő kilépése. Szerdán tartanak városi elnökségi ülést, ahol megbeszélik az MSZP álláspontját, majd ennek ismeretében tárgyalnak a másik két jelölőszervezettel a további lépésekről.

Károlyi Attila az önkormányzat ügyrendi, jogi és közrendi bizottságának elnöke, tagja volt az MSZP városi elnökségének és kongresszusi küldöttként is mandátuma volt, bár szombaton már nem vett részt a párt tanácskozásán. Távozásával a nagykanizsai közgyűlésben már csak egy MSZP-s képviselő marad, Fodor Csaba, akit éppen a hétvégén választottak meg a párt új Zala megyei elnökének, miután elődje, Baracskai József a DK-ba távozott. 

A 18 tagú nagykanizsai testületben a Fidesz-KDNP-nek a polgármesterrel együtt 11, a Kanizsáért Közéleti Egyesületnek két képviselője van, a most már egyedüli szocialista városatya mellett egy független képviselő egyéni választókerületi nyertesként került be. Kompenzációs listáról a Civil Összefogással Nagykanizsáért Egyesület és a Jobbik egy-egy képviselője tagja még a megyei jogú város közgyűlésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.