Kilépett az MSZP-ből a polgármester, csak nem verték nagydobra

Szabados Ákos 1998 óta Pesterzsébet polgármestere. A pártnak kellemetlen, hogy elvesztették egyik fontos fővárosi emberüket, hallgattak is róla másfél évig. Pedig "balos" marad a polgármester.

Szabados Ákos XX. kerületi szocialista polgármester kilépett pártjából. A hírt a Magyar Idők újdonságként tálalta, de a kilépés másfél éve történt. Az mindenesetre különös, hogy az MSZP sehol nem kommunikálta, hogy három budapesti polgármesterük közül egy már nem az ő színeikben politizál, volt olyan megyei elnök is, aki szintén a kormánypárti sajtóból értesült arról, hogy Szabados már nem párttársa egy jó ideje.

Szabados Ákos polgármester (balra)
Illyés Tibor / MTI

Az MSZP-sek ezt azzal magyarázták, hogy nem szokás azzal büszkélkedni, ha kilép egy tag, hozzátéve, „barátsággal váltak el", és a polgármester továbbra is „baloldali értékrendű" és a baloldali többségű képviselő-testülettel egyetértésben vezeti tovább a kerületet. Volt olyan MSZP-s, aki őszintébbnek tűnő magyarázatot adott, miszerint kellemetlen azzal kiállni, hogy három polgármester helyett már csak kettőt mondhatnak MSZP-snek. A XIII. kerületi Tóth József és a XIX. kerületet vezető Gajda Péter kilépése nincs kilátásban, úgyhogy ez a szám feltehetőleg marad is 2019-ig.

Az viszont igaz, hogy Szabados nem azért lépett ki, mert összeveszett volna valakivel. A pesterzsébeti választókerületet többször nyerő Hiller Istvánnal például kifejezetten jó viszonyt ápol, és a 2018-ban itt induló választmányi elnök kampányát is minden bizonnyal segíteni fogja.

A kilépés indoka sokkal inkább az, hogy Szabados terhesnek érezte már hosszú ideje az országos politikát: már 2009-ben lemondott országgyűlési mandátumáról, azután országos pártrendezvényeken is ritkán látták. A polgármesternek már a főváros is túl nagy pályának számított, 2010-ben közgyűlési tagságáról is lemondott, 2014 után is csak azért ül ott a fővárosi testületben, mert kötelező.

Kerestük Szabados Ákost, akit nem sikerült elérnünk lapzártáig, azonban párttársai egybehangzóan mondták róla, hogy e mögött az áll, hogy a polgármester olyannyira Pesterzsébetre koncentrál, hogy nem akar saját választói ellenében kommunikálni akkor sem, ha a pártfegyelem azt diktálná.

Szabados 1998 óta vezeti megszakítás nélkül Pesterzsébetet, a 2010–2014-es időszak kivételével mindig baloldali többségű képviselő-testülettel a háta mögött. Amikor „ellenzékben" kellett vezetnie a kerületet, akkor is képes volt félretennie a pártpolitikát, a Fidesszel is együtt tudott működni, és a nem szocialista baloldali képviselők sem szervezkedtek ellene.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.