Kilépett a Jobbikból Hegedűs Tamás

Nem árulta el, miért, de nem akar pártpolitizálni többé. Eddig ő gondozta a Jobbik török kapcsolatait.

Kilépett a Jobbik Magyarországért Mozgalomból Hegedűs Tamás; a volt országgyűlési képviselő erről szerdán tájékoztatta az MTI-t. Hegedűs Tamás annyit közölt: döntéséről tájékoztatta a párt elnökét, és a továbbiakban nem kíván pártpolitikai tevékenységet folytatni. A volt képviselő döntését nem indokolta.

Hegedűs Tamás az előző ciklusban a Jobbik listájáról jutott be a parlamentbe. 2010 májusától 2012 szeptemberéig a párt frakcióvezető-helyettese volt, elsősorban gazdasági ügyekkel foglalkozott.

Hegedűs a Jobbikban – a kémkedés gyanújába keveredett Kovács Bélához hasonlóan – a "keleti nyitás" egyik szószólójaként vált ismertté. A Népszabadság korábban beszámolt róla, hogy Hegedűs a „török-turáni" kapcsolatok felelőse volt a pártban, ő volt az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar–török tagozatának elnöke. (A Jobbik török orientációját bizonyítja, hogy a magyar-török tagozat tíz tagjából hat jobbikos.)

Hegedűs még a 2010-es választások előtt azt nyilatkozta az egyik ismert szélsőséges portálnak – kormányzati terveikkel összefüggésben –, hogy "külkereskedelmünkben erőteljes nyitást hajtunk végre Kelet felé, összhangban külpolitikai stratégiánkkal. Oroszország, Kína, Törökország és Kazahsztán mellett fontos kiemelnünk a hatalmas ütemben növekedő Indiát és Indonéziát is."

2010 őszén Hegedűs a magyar-török IPU-tagozat vezetőjeként járt Ankarában és Isztambulban, ahol a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a politikusaival találkozott. "A Jobbik számára egyértelműen az AKP volna az ideális partner, mivel ugyanazt képviseli Törökországban, mint amit a Jobbik Magyarországon" – nyilatkozta Hegedűs a látogatás után. Egy másik nyilatkozatában Hegedűs azt mondta, a Jobbik kezdettől fogva hangsúlyt helyez a rokon népekkel való közösségre. "Törökország a földrajzilag hozzánk legközelebb lévő rokon-nemzet. Más pártokkal ellentétben a Jobbik az egyetlen, amely nemcsak a stratégiai szempontokat emeli ki, hanem az ősi rokoni kötődés, a közös származás fontosságát is. Ennek megfelelően a párt motorja lehet a kapcsolatok erősítésének. Amit a baráti tagozat ehhez hozzá tud tenni, az – a hasonló célú civil szervezetekkel együttműködve – elsősorban a közvélemény formálása, a bizalmi légkör erősítése, a török nemzetről kialakított valós kép megjelenítése." Ezt követően Hegedűs tavaly áprilisban találkozott a Budapestre látogató török külügyminiszterrel is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.