Kilencmilliárdos gyermekintézmény-fejlesztés Szabolcsban

Mintegy kilencmilliárd forintos gyermekintézmény-fejlesztési program kezdődött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a beruházást az önkormányzatok az Európai Unió 95 százalékos támogatásával valósíthatják meg

Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, egyben az MSZP országgyűlési képviselője a programról szólva elmndta, 25 helyhatóságot érint 27 beruházással; Mátészalkán és Nyírbátorban két-két intézményfejlesztés lesz.

A bölcsődék, óvodák és iskolák korszerűsítése, bővítése, új tornatermek és konyhák építése 2010 végére fejeződik be. Mátészalka és Nyírbátor mellett a beruházási program érinti Balkányt, Csengert, Dombrádot, Fehérgyarmatot, Ibrányt és Nyírmadát is.

A térség nagyobb községei közül Gávavencsellő, Hodász, Jánkmajtis, Levelek, Nagydobos, Nyírbéltek és Nyírcsaholy önkormányzata kapott támogatást, hogy európai színvonalú gyermekintézményt hozhasson létre.

A kisebb települések közül Apagy, Botpalád, Csaholc, Gyulaháza, Kölcse, Nyírmihálydi, Nyírtét, Porcsalma, Szamosszeg és Tiszabecs teheti rendbe gyermekintézményét, teremtheti meg uniós forrásból a korszerű oktatás tárgyi feltételeit.

A térségi területfejlesztési tanács elnöke elmondta: a támogatás mértéke egyenként 89 millió és 596 millió forint között van. Az előbbi összeget Nyírbéltek kapta óvodájának korszerűsítéséhez, az utóbbit pedig Mátészalka a Képes Géza Általános Iskola infrastrukturális és eszközfejlesztéséhez.

A kilencmilliárdot meghaladó értékű fejlesztéshez a pályázaton nyertes önkormányzatoknak mindössze öt százalék saját forrást kell biztosítaniuk. A nehéz helyzetben lévő helyhatóságok az Önkormányzati Minisztériumtól kérhettek segítséget az összeg előteremtéséhez, s többen kaptak is kiegészítést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.