Sikeres tiltakozás egy józsefvárosi nő kilakoltatása ellen

Egy gyerekét egyedül nevelő nő kilakoltatása ellen tiltakozott a Józsefvárosi Önkormányzat előtt a Város Mindenkié hajléktalan jogvédő csoport. Az alpolgármester egyeztetést kezdeményezett az ügyben.

- A Józsefvárosi Önkormányzat néhány hónapja háborút indított az utcán élő hajléktalanok ellen, miközben újabb és újabb embereket dob az utcára - többek között ezt állították a jogvédők a tüntetésen. A tiltakozás apropóját Mata Józsefné története adta, aki Borsodból került Budapestre családjával és tavaly nyáron vett bérbe egy, a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló raktárhelyiséget. A helyiséget felújította, lakhatóvá alakította, amivel a jogvédők szerint jelentősen növelte az értékét.

Helyzete rendezésére később benyújtott egy lakássá átminősítési kérelmet, amit az önkormányzat elutasított. Ezzel együtt felszólították, hogy amennyiben a határozat kézhezvételét követően is lakásként használja a helyiséget, bérleti jogviszonya azonnali hatállyal felmondásra kerül, "nem rendeltetésszerű használat miatt".

A tiltakozáson a Kö-Szi csoport színházi előadás keretében mutatta be Mata Józsefné kálváriáját "az önkormányzati bürokrácia útvesztőiben". A jogvédők szerint az önkormányzat elutasító döntése rávilágít a kerületi és az országos lakásgazdálkodás legfőbb hiányosságára, arra, hogy az alacsony jövedelmű emberek számára alig létezik megfizethető lakhatás. - A szegények elegendő szociális bérlakás hiányában különböző kényszermegoldásokhoz folyamodnak - állítják közleményükben a jogvédők. 

Emlékeztettek arra is, hogy Józsefvárosban 488 önkormányzati bérlakás és több mint ezer nem lakás célú helyiség áll üresen, melyek fenntartására havonta több mint 20 millió forintba kerül a kerületnek. A demonstráción száz üresen álló önkormányzati lakás és helyiség címét nyilvánosságra is hozták. - Noha sok ingatlan annyira lepusztult, hogy nincs bérbe adható állapotban, a kerületi lakók érdeke az lenne, hogy a még jó állapotú, üresen álló helyiségeket az önkormányzat hasznosítsa. Abban az épülettömbben, ahol a kilakoltatás előtt álló asszony él, legalább egy és a teljes utcában legalább 17 nem lakás célú önkormányzati tulajdonban lévő helyiség áll üresen - hangsúlyozták a jogvédők.

A demonstrációt követően a jogvédők közölték, hogy Rimán Edina alpolgármester tárgyalást kezdeményezett Mata Józsefné ügyében és úgy nyilatkozott, hogy az asszony nem fog az utcára kerülni. A tárgyalás tényét azonban az önkormányzat cáfolta. Hozzátették, hogy Mata Józsefné elismerte, hogy nem tartotta be a bérleti szerződésben foglaltakat és a hatályos jogszabályokat megkerülte, többször félrevezetve az önkormányzatot akart szociális lakásbérlethez jutni, annak ellenére, hogy vidéken ingatlantulajdonnal rendelkezik. Az önkormányzat szerint senkit nem fenyeget a kilakoltatás Józsefvárosban, a Város Mindenkié csoport és az LMP szándékosan akarja lejáratni őket.

 

Transzparensek a Város Mindenkié csoport performansszal egybekötött demonstrációján, a Józsefvárosi Önkormányzat épülete előtt.
Budapest, 2011. november 2. Résztvevők transzparenseket tartanak fel a Város Mindenkié csoport performansszal egybekötött demonstrációján, a Józsefvárosi Önkormányzat épülete előtt. A szervezet egy gyermekét egyedül nevelő nő kilakoltatása ellen tiltakozott. MTI Fotó: Kollányi Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.