Kiküldetéssel mozgó bér

Visszautasítja a nemzeti parlamentek, köztük a magyar Országgyűlés fenntartásait az Európai Bizottság, és változatlan formában az uniós jogszabályalkotók elé terjeszti a kiküldött munkavállalókról szóló irányelv módosítására vonatkozó javaslatát. Az EU végrehajtó testülete várhatóan ma dönt arról, hogy nem veszi figyelembe a kezdeményezést megakasztani próbáló tizenegy tagállam tiltakozását.

Az EB azt szeretné törvénybe iktatni, hogy az ideiglenesen egy másik EU-tagállamba kiküldött, de a hazai munkaadójuk által fizetett munkavállalók ugyanakkora bért kapjanak, mint a fogadó államban dolgozó kollégáik. Marianne Thyssen szociális ügyekért felelős biztos újságírók egy csoportjának, köztük a Népszabadság tudósítójának, elmondta: nem állja meg a helyét a tizenegyek kifogása, amely szerint az irányelv módosítása nem az unió, hanem a tagállamok hatáskörébe tartozik.

Szlovéniát kivéve valamennyi közép- és kelet-európai tagország parlamentje úgy ítélte meg, hogy az EB túllépte a jogosítványait, és a tiltakozók a javaslat tartalmával sem értenek egyet. A módosítás ugyanis jelentős versenyhátrányba taszítaná a fejlettebb országokban a helyieknél olcsóbban dolgozó közép- és kelet-európai, köztük magyar vállalkozásokat. Egy tagállami diplomata a Népszabadságnak „rossz üzenetnek" nevezte, hogy a brit népszavazás után az EB figyelmen kívül hagyja tizenegy nemzeti parlament véleményét.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.