Kik és hogyan vásárolják be magukat Magyarországra?

Az Együtt arra vár választ, hogy a letelepedési kötvény vásárlásával tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez jutók átesnek-e teljes körű vizsgálaton.

A letelepedési államkötvényt vásárlók előzetes vizsgálatáról kérdezte levélben Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) vezetőjét. A képviselő levelét pártja juttatta el az MTI-hez vasárnap.

Levelében az országgyűlési képviselő felidézte: a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szigorú követelményeket támaszt a tartózkodási és a letelepedési engedélyt kérelmezőkkel szemben, ugyanakkor azoknak, akik Letelepedési Magyar Államkötvényt vásárolnak, nem kell ezeket a követelményeket teljes körűen teljesíteniük.

Szelényi Zsuzsanna emlékeztetett: Rogán Antal, a letelepedési kötvényről rendelkező joganyag kidolgozója és a kötvények értékesítésére engedélyt kibocsátó Gazdasági Bizottság elnöke ugyanakkor a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy "minden külföldinek át kell esni a BÁH szigorú vizsgálatán".

Ezek alapján az Együtt országgyűlési képviselője arra vár választ a BÁH főigazgatójától, Végh Zsuzsannától, hogy a letelepedési kötvény vásárlása révén tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez jutók átesnek-e automatikusan a BÁH teljes körű vizsgálatán, valamint, hogy milyen jogszabály alapján milyen vizsgálatokon esnek át, milyen adatlapot kell kitölteniük a kötvényt vásárlóknak.

A képviselő arra is kíváncsi, vizsgálata során a BÁH együttműködik-e a rendőrséggel, az Alkotmányvédelmi Hivatallal, az Információs Hivatallal vagy más hatósággal, esetleg nemzetközi szervekkel, más államok nemzeti hatóságaival és arra is, hogy milyen adatokat gyűjtenek be, hogyan győződnek meg az adatok valóságtartalmáról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.