Kijavította vagyonnyilatkozatát Békéscsaba fideszes polgármestere

Több mint félmillió forint havi rendszeres bevételét felejtette el feltüntetni vagyonnyilatkozatában Békéscsaba fideszes polgármestere. A képviselő korrigálta a hibát.

Kijavította parlamenti vagyonnyilatkozatát Vantara Gyula, Békéscsaba fideszes polgármestere. Az Országgyűlés internetes lapján található aktuális dokumentumba már beleírta a havi 579 ezer 750 forintos polgármesteri fizetését. Lapunk március elején közölte, hogy hiányos a fideszes képviselő vagyonnyilatkozata, mert csak azt írta bele, hogy az Országgyűléstől 394 ezer forint tiszteletdíjat, 532 ezer választókerületi pótlékot és 116 ezer lakhatási támogatást kap.

A képviselők jogállásáról szóló törvény kötelezi a honatyákat arra, hogy minden évben egyszer részletes vagyonnyilatkozatot tegyenek. E dokumentumban nemcsak az ingó és ingatlan vagyonukról, megtakarításaikról, tartozásaikról, érdekeltségeikről, kapott ajándékokról kell beszámolniuk, hanem minden, a képviselői fizetésen kívüli adóköteles jövedelmükről is.

Ilyen a polgármesteri fizetés, a megyei közgyűlési tagságért kapott illetmény, lakás bérbeadásából származó jövedelem, gazdasági érdekeltségből fakadó fizetés vagy osztalék, könyvkiadásból, tanításból származó tiszteletdíj.

Ha bárki bejelentést tesz az Országgyűlés elnökénél arról, hogy probléma van egy képviselő vagyonnyilatkozatának tartalmával, akkor a mentelmi bizottság felkéri az illetőt, hogy nyilatkozzon a panasz megalapozottságáról. Ha a képviselő elismeri, hogy hibázott, és kijavítja a vagyonnyilatkozatát, akkor lezárják az ügyet, ha azonban vitatja a felvetést, a testület vagyonnyilatkozati eljárást indít, és részletesen kivizsgálja, hogy a képviselő valóban megfelelő adatokat írt-e a nyilatkozatába.

Vantarához hasonlóan korábban Borkai Zsolt, Győr polgármestere is „elfelejtette” bevallani a polgármesteri fizetését, de lapunk megkeresésére ezt azonnal pótolta. Nemrégiben a fideszes Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár, parlamenti képviselő bukott le azzal, hogy parlamenti vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a nyíregyházi lakása kiadásából származó jövedelmét. Azt ugyanis évek óta albérlőknek adta ki.

Czomba debreceni tudósítónk cikke nyomán azonnal kijavította vagyonnyilatkozatát, beleírta, hogy az 51 négyzetméteres lakás kiadásáért havi 35 ezer forintot kap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.