Kihúzták a talajt a kishantosi mintagazdaság alól

A kormányzati nyilatkozatok valótlan állításai, s jó hírneve megsértése miatt bírósághoz fordult a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. Az ökológiai gazdálkodást folytató cég alól szó szerint kihúzták a talajt, s tizenöt munkahelyük is megszűnik, nagyüzemekhez köthető nyertesek veszik át a földeket.

Az NFA döntése alapján november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bio módon művelt földjeit, vagyis megszűnik. A döntést a kormány a céget lejárató, valótlan állításokkal próbálta igazolni a közvélemény előtt, ezért a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jó hírnevének megsértése miatt bírósághoz fordult – olvasható a mintagazdaság közleményében. Állításuk szerint nem felel meg a valóságnak, hogy cégük „jelentős bérleti díj hátralékot halmozott fel”, mert 1998. óta soha, semmilyen elmaradásuk nem volt. – Társaságunk gazdálkodása átlátható és nyereséges, ráadásul mindezt nonprofit jelleggel végezzük. A nyilatkozatban említésre került a 2004 óta 452 hektárra kapott 163 millió Ft területalapú támogatás is. Ezt a támogatást minden gazdaság kapja, ezért a szomszéd gazdaságokkal érdemes összevetni – a Mezőfalvai Zrt. esetében ez 3,25 milliárd Ft (9000 ha), a másik szomszéd, a Simon Kft. esetében 1,05 millárd Ft (2900 ha).

A kormányzati nyilatkozat szerint „az NFA nyolc kisebb helyi gazda gondjára bízta Kishantos sorsát”. "Helyi gazda" lett például a mezőgazdasági tevékenységgel egyáltalán nem foglalkozó salgótarjáni székhelyű építési vállalkozás mutációja. A legnagyobb nyertes pedig egy ifjú hölgy, akinek férje és apósa a 2900 hektáros Simon Kft. tulajdonosai, tehát a valódi nyertes ez a nagyüzem, mely több mint kétszeresen haladja meg a pályázati maximum 1200 hektárt. A szintén nyertes mezőfalvi polgármester feleségével együtt éppen ennek a cégnek felügyelő bizottsági tagja és a másik cég tulajdonosának főnöke.

Kishantoson 15 munkahely szűnik meg, a munkatársak utcára kerülnek. A világszínvonalú gépek fölöslegessé válnak, miközben a nyertesek között vannak olyanok, akik egyáltalán nem rendelkeznek az elnyert föld megműveléséhez szükséges eszközökkel. Az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges szaktudás pedig egyiküknek sincs birtokában – olvasható a közleményben.

A kishantosi mintagazdaság egyik alapítója, Ács Sándorné egyfajta "tüske a köröm alatt" a kormány számára: a Fejér megyei vidékfejlesztési szakember, az Élőlánc Magyarországért ökopárt elnökségi tagja harcos szószólója az állami földek botrányos bérbeadása ellen kialakult mozgalmaknak. A kielegyenafold.hu honlapon rendszeresen közöl olyan elemzéseket, diagramokat, amelyeken jól látszik, milyen aránytalanságok alakultak ki az „új földosztások” után.

A kishantosi 452 hektáros területen az elmúlt több mint két évtizedben ökológiai gazdálkodással értek el eredményeket, s tették gazdaságossá a vállalkozást. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) azonban tavaly ősszel erre a területre is kiírta a földhaszonbérleti pályázatot. A népfőiskolai profilú vidékfejlesztési központ valamennyi meghirdetett területre érvényes pályázatot adott be, ám ezek közül egyik sem nyert. Így az országszerte, s határainkon túl is elismert mintagazdaság föld nélkül maradt, az a tudás pedig, amelyet az elmúlt húsz év során megszereztek, immár csak parlagon heverhet. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.