Kihalt egy ősi falu Somogyban

Újabb somogyi település tűnik el a térképről, a Kadarkúthoz tartozó Somogyszentimre is emlékké válik mostantól. 

Meghalt az utolsó lakó, egy 60 év körüli férfi, az új tulajdonos pedig lebontatja az amúgy is összedőlő épületeket. Somogyszentimre egykori lakója, Nagy Lajos beszélt az egykor virágzó pusztáról. Emlékidézéséből megtudhatjuk, hogy gazdaképző intézet és mintagazdaság volt a faluban, jöttek ide az ország minden tájáról. Mintegy húsz család élt itt - tudtuk meg a Sonline.hu riportjából.

- Volt itt étkezde, kollégium, iskola - mondta Nagy Lajos. - Külön vasútállomása volt Somogyszentimrének. Összetartó közösség élt itt. Csak egy példa erre: közös volt a húsfüstölő, mind egy helyre hordták az élelmüket a családok, de senki sem nyúlt a máséhoz.

A XX. század derekán már a Bárdibükki Állami Gazdaság területe volt Somogyszentimre, az itt élőknek szoba-konyhás lakásokat alakítottak ki. Sokan emiatt költöztek ide, ám az 1970-es években megfordult a folyamat. A környező nagyobb településekre vándoroltak a puszta lakói. A házakat nem újította fel senki. Később a rendszerváltás után egy osztrák tulajdonos vette meg a területet, de ő csak a termőföldet akarta hasznosítani. A jegyzőnek kellett felszólítania az osztrákot, hogy csináljon valamit, mert életveszélyessé váltak az épületek, emlékezett vissza a kadarkúti polgármester, Karsai József. Az enyészetet azonban nem lehetett megállítani. Később új tulajdonosa lett a területnek, de a bontás elkerülhetetlen volt, hiszen az épületek összeroskadtak, nem bírták a múlt terhét...

Egyébként már időszámításunk előtt 5-8000 éve már éltek emberek a környéken. Cserépedény-töredékeket, pattintott nyílhegyeket, tűzhelyeket és kezdetleges kőszerszámokat találtak a szentimre-vótai vízmosás szakadékaiban. Egy mamut maradványai is előkerültek a szentimrei őstelep közelében. A hely a bronzkorban is lakott volt. 1963-ban tártak fel a környéken azt a kelta földvárat, amely országosan is ritka hármas tagozódású. Egykor a lápból emelkedett ki a domb, amelyen állt. A földvár környékén végzett ásatások során egy neolit kori telepre bukkantak. Somogyszentimre a nevét István király fiáról, Imre hercegről kapta, aki a település templomának védőszentje volt. A helyről 1397-ben tettek említést először, 1516-ból több birtokosa ismert. Több mint húsz család élt akkor a faluban, de a korabeli feljegyzések szerint gyakoriak voltak a főurak hatalmaskodásai, a rablások és fosztogatások. Gróf Széchenyi Pál földművelésügyi miniszter 1880-ban hívta fel a figyelmet arra, hogy szükség lenne földműveseket oktató iskolák létrehozására az országban. 1886 őszén nyílt meg Somogyszentimrén a Magyar Királyi Földműves Iskola. Az első évben 135 hallgató végzett itt. Tehenészetük nagy jövedelmet hozott, a mangalica sertéseikből évente kétezret értékesítettek Kaposváron.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.