Kihajították az uniós zászlót a Parlamentből

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő és Lenhardt Balázs ex-jobbikos, jelenleg független parlamenti honatya kidobott két európai uniós zászlót a Parlament ablakából.

A radikális párt képviselője a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvényjavaslat záróvitájában a magyar termőföld megszerzésének lehetőségét hazaárulásnak nevezte, és emlékeztetett arra, hogy a földtörvény elfogadásakor a Jobbik frakciója tiltakozásul elfoglalta az elnöki pulpitust. Gaudi-Nagy a felszólalásának végén az elnöki emelvényről elvette az egyik uniós zászlót (így tett a volt jobbikos Lenhardt is), majd a Kossuth tér felőli folyosón kidobták azokat az ablakon.

A radikális politikus a távirati irodának nyilatkozva azzal érvelt, hogy a termőföldek „külföldi prédává” váltak, amiről elsősorban az Európai Unió tehet. Gaudi-Nagy szerint azért kellett az „ellenállás útjára lépni”, mert a parlamenti eszközök elfogytak. A jobbikos politikus a gyarmatosítás jelképének nevezte az uniós zászlót, amelyeket egyébként a Parlament munkatársai röviddel az akció után visszahelyeztek a helyükre.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Mivel az esemény nem az ülésteremben történt, ezért külön eljárásban teszik meg a radikális politikusok elleni lépéseket – ezt már az Országgyűlés Hivatala közölte.

Gaudi-Nagy Tamás performance-akciója meglehetősen nagy sikert váltott ki a jobbikos politikus Facebook-oldalán, ahol a támogatói közül több tucatnyian támogatásukról biztosították a képviselőt. Egyikük egészen pontosan így kommentálta az uniós zászló kidobását: „Dobjátok utána a többi szemetet is!”, illetve „Véget kell vetni az Uniós megszállásnak és a zsidóuralomnak!”

De nem ez volt az egyetlen jobbikos performance-akció, Vágó Gábor LMP-s képviselő azt írta képviselői oldalán, hogy jobbikos padtársai lézeres világító tollakkal szórakoztatták magukat, mint egyfajta mesterlövészek, piros pöttyöket festettek a politikusok homlokára.

Szintén látványos felszólalásra készült az utolsó ülésnapra a nemrég a paksi szavazást még szirénákkal megzavaró Szél Bernadett. Az LMP társelnöke zöld esernyőt tartva mondott beszédet a GYED-extráról szóló törvényhez benyújtott ellenzéki módosítók mellet érvelve, mondván legutóbb – amikor a szirénát tartotta – egy fideszes képviselő vízzel öntötte le a szirénát és őt magát is. A kormánypárti képviselők (szokás szerint) bekiabálásokkal reagáltak az akcióra, Jakab István levezető elnök pedig arról biztosította a képviselőnőt a pulpitusról, hogy a Parlament épülete esőbiztos.

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos (j) és Lenhardt Balázs független képviselő perfomansza
Gaudi-Nagy Tamás jobbikos (j) és Lenhardt Balázs független képviselő, mielőtt kidobják a Parlament ablakán az Európai Unió, általuk az ülésteremből kihozott zászlaját az Országgyűlés 2010-2014-es kormányzati ciklusának utolsó ülése alatt 2014. február 13-án.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.