Kigyomlálta a kormány a József Attila-díjra felterjesztettek névsorát?

Négy nevet kicserélt a kormányzat a szakmai szervezetek által József Attila-díjra felterjesztett művészek névsorában - legalábbis ezt állítja Kukorelly Endre LMP-s képviselő. Az író-politikus ezügyben írásbeli kérdést intézett Réthelyi Miklós erőforrás miniszterhez.

Egyfajta igen kellemetlen, viszolyogtató ismerősség-érzésről - avagy kicsoda, mivel és miért piszkált bele a szépirodalmi szakmai szervezetek döntése által József Attila-díjra terjesztettek névsorába" - ezzel a címmel intéz írásbeli kérdést Réthelyi Miklós erőforrás miniszterhez az LMP-s Kukorelly Endre - tudtuk meg az ökopárt illetékeseitől.

A politikussá lett író levelében többek közt az írja: Réthelyi nyilván annyit ért ahhoz, hogy ki a díjazandó költő és ki nem, mint amennyit Kukorelly ért abból, "miféle is az akut fázis reakcióhatása az IGF rendszer szabályozására patkánymájban".

Hanem, föltételezem, és kéretik cáfolni vagy rábólintani, inkább az irodalmi ügyekben bennfentes kulturális államtitkár piszkált ebbe bele - folytatódik a levél. Kukorrelly rámutat, hogy az írószervezetek, többek közt a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága, a József Attila Kör, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a FÍSz, az Írószakszervezet, a Műfordítók Egyesülete és a PEN Club által delegált kuratórium által fölterjesztett 13 József Attila díjra jelölt listájába valaki "belenyúlt": négy nevet kicserélt.

"Ez pedig, hogy finoman mondjam, nem szokás. Utoljára a nyolcvanas években csinálta a kultúrpolitika, a létezett szocializmus haláltusájában összevissza rugdalódzó korszakába" - folytatja Kukorelly.

Az LMP-s képviselő arra vár választ Réthelyi Miklóstól és az illetékes tárcától, hogy ki és mivel "piszkált" bele a listába, "miféle hübrisz mozgatja azt, aki a (politikai és poétikai értelemben véve is) legszélesebb szakmai konszenzust söpri le egyetlen mozdulattal, nem törődve azzal, hogy döntésével belegázol mások életébe" - olvasható Kukorelly levelében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.