Kifehérítenék a kampánypénzeket

Mind a négy parlamenti párt képviselteti magát azon a jövő hétfői egyeztetésen, amelyet a Transparency International Magyarország és a Freedom House kezdeményezett az átláthatóbb kampányfinanszírozásról.

A két civil szervezet hétfőn közölte, hogy szakmai egyeztetésre hívja a parlamenti pártok frakcióvezetőit az átláthatóbb kampányfinanszírozásról szóló reformjavaslataikkal kapcsolatban. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója közölte: támogatják a civil szervezetek kezdeményezését, és ott lesznek az egyeztetésen. Örülnek annak, hogy a civil szervezetek folytatják azt a munkát, amit három év alatt a politikai pártok konszenzus hiányában nem tudtak elvégezni. Emlékeztetett: az MSZP-frakció törvényjavaslat formájában benyújtja a két civil szervezet kampányfinanszírozásra vonatkozó javaslatát.

A Fideszt Nyitrai Zsolt operatív igazgató képviseli majd - közölte Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke. Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője arról tájékoztatott, hogy a KDNP szakértői szinten képviselteti magát az egyeztetésen.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője elmondta, részt vesznek a szakmai egyeztetésen. A politikus szerint a liberális képviselőcsoport javasolni fogja: még aznap, többpárti kezdeményezésként nyújtsák be változatlan tartalommal, törvényjavaslat formájában a két szervezet anyagát az Országgyűlésnek.

A Transparency International Magyarország és a Freedom House közös hétfői közleményében azt írta: a konzultációt azért kezdeményezik, mert álláspontjuk szerint az általuk jegyzett törvénytervezetről csak akkor érdemes szavazni az Országgyűlésben, ha annak tartalmával minden parlamenti párt egyetért. A két szervezet vezetői szerint, ha a pártok a jelenlegi jogszabályok között vágnak neki a 2010-es választásoknak, csak törvénysértő módon tudják a kampányt lebonyolítani, ami alkotmányos, legitimációs aggályokat is felvethet.

A két szervezet október 8-án közölte, hogy átláthatóbb kampányfinanszírozási rendszer bevezetését sürgetik, és már a tavaszi országgyűlési választáson bevezetnék a kampányszámla intézményét, valamint lerövidítenék a kampányidőszakot. A civilek egy törvénytervezetet is készítettek az MSZP és a Fidesz hasonló javaslatainak közös elemei összevonásával. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a választási kampányok során a jövőben ne egy-, hanem ötmillió forintot lehessen költeni jelöltenként.

A szocialisták október 15-én bejelentették, hogy törvényjavaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek a civilek kampányfinanszírozásra vonatkozó - az SZDSZ és az MDF támogatását is élvező - javaslatát, s szeretnék, ha azt már ősszel elfogadná a  parlament.

Nyitrai Zsolt másnap azt közölte, a Fidesz négypárti tárgyalást kezdeményez a párt- és kampányfinanszírozásról. Az MSZP erre úgy reagált, ők benyújtják törvényjavaslatukat, a vita helye arról a parlamentben van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.