Kiépítik a betegadatok információs közművét

A jövő év januárjától bevezetik Magyarországon az egészségügyi adatkommunikációs HISCOM-rendszert (Hospital Information System and Communication), mely lehetővé teszi a kórházak, rendelők, diagnosztikai központok gyors információcseréjét.

Komplex betegadminisztrációs rendszert mutattak be szerdán Balatonfüreden. A Pan-Inform Kutatásfejlesztési és Innovációs Kft. 600 millió forintos program keretében fejlesztette ki a HISCOM-rendszert. A projekt 300 milliós uniós támogatással valósult meg.

Az „információs közműnek” nevezett adatkommunikációs hálózat jórészt az egészségügyi intézményekben megtalálható informatikai bázisra épül.

Náray Gábor Zsolt, a fejlesztő kft. ügyvezető igazgatója a rendszer bemutatóján arról is szólt, hogy a korábbi tapasztalatok szerint az egészségügyi információk 15 -25 százaléka elveszik, ezért gyakran feleslegesen meg kell ismételni a sokszor drága vizsgálatokat.

Életmentő lehet, hogy ha valaki betegség vagy baleset következtében kórházba kerül, akkor a kezelőorvosok az online rendszeren keresztül azonnal látják a kórelőzményt, az addigi diagnózisokat, a korábbi leleteket, beavatkozásokat.

Az ügyvezető hangsúlyozta: szigorúan betartják a hatályos adatvédelmi előírásokat.

Az új rendszert – mely iránt több európai ország érdeklődik – a jövő év elejétől vezetik be Magyarországon. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.