Börtönbe vitték, majd kiengedték a Jobbik gyöngyösi elnökét

Rácsok mögött töltötte a hétfőről keddre virradó éjszakát a Jobbik gyöngyösi elnöke: Laczik Attilát hétfőn azért vitték be a rendőrök az egri börtönbe, mert nem fizette ki azt a kilencvenezer forintos büntetetést, amelyre a gyöngyösi polgármester és alpolgármester rágalmazásáért jogerősen ítélték. A pénzt Jobbik-szimpatizánsok összegyűjtötték, így a férfi kedden kiszabadult.

Laczik Attila, a Jobbik ötvenéves gyöngyösi elnöke – a jogerős bírói ítélet szerint – nagy nyilvánosság előtt azt állította, hogy Hiesz György, Gyöngyös szocialista polgármestere és Végh Attila alpolgármester a Gyöngyház üzletközpont építésekor, egy önkormányzati ingatlan adás-vétele kapcsán “hamis, hazug jognyilatkozatokat” foglaltak a közokiratba.

Laczik ezt több nyilatkozatában, s internetes fórumokon is hangoztatta. A polgármester, és az alpolgármester feljelentést tett nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért: az ügyben első fokon a hatvani bíróság mondta ki Laczik Attila vétkességét, majd – a férfi fellebbezése után – a Heves Megyei Bíróság is jogerősen a pénzbüntetés kiszabása mellett döntött.

Miután Laczik Attila a kilencvenezer forintos bírságot a megadott határidőig nem fizette be, a megyei bíróság a pénzbüntetést helyettesítő szabadságvesztésre változtatta meg az ítéletet, s háromszáz napos elzárást jelölt meg büntetésként. Ennek letöltését május 5-én, kedden kellett volna megkezdeni, ő azonban nem jelentkezett az egri börtönben. Ezért a Jobbik gyöngyösi elnökét május 18-án gyöngyöshalászi lakásáról vitték be a rendőrök az egri börtönbe.

A rendőrség tájékoztatása szerint még ekkor is felajánlották neki: ha befizeti a pénzt, és a csekket leadja a büntetés-végrehajtási intézetben, nem kell börtönbe vonulnia, ezt egyébként minden hasonló esetben közlik az érintettekkel – tudtuk meg Soltész Bálinttól, a Heves Megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Laczik Attila kedden tudósítónknak elmondta: valóban elhangzott az a mondat, ami miatt beperelték, ő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nem fizet, mert nem tartotta igazságosnak a bíróság döntését. Szavai szerint arra készült, hogy “leüli” a háromszáz napot, ennek ellenére jólesett neki, hogy a vele szimpatizálók gyűjtést rendeztek, s még hétfőn befizették a büntetését.

Az erről szóló csekket azonban csak a munkaidő után, hétfőn 17 és 18 óra között adták le, s emiatt már nem tudtak egyeztetni a megyei bíróság büntetés-végrehajtási csoportjával, noha ilyen esetben ez kötelező – tájékoztatott Juhász Attila az egri börtön parancsnoka. Hozzátette: Laczik Attilát emiatt kedden reggel, a bírósági egyeztetés után engedték szabadon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.