Kiemelt jogi státuszt kap a Vöröskereszt

Új jogszabály készül a Magyar Vöröskereszt működéséről. A törvénytervezetet szombaton tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kormányzati honlapon, megkezdve a társadalmi vitát az előterjesztésről, amely kiemelt jogi státust biztosítana a szervezetnek.

Az Emmi az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, a kormány a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére - elismerve a humanitárius jog fontosságát, valamint a szervezet hosszú ideje folytatott kiemelkedő tevékenységét - új törvénnyel szabályozza a Magyar Vöröskereszt működési környezetét.

A tárca szerint az eddigi, csaknem húsz éve hatályos törvény felülvizsgálata időszerű volt, mert a mára elavulttá vált szabályozás nincs tekintettel a megalkotása óta eltelt időszak során bekövetkezett történeti, társadalmi, gazdasági és jogi változásokra.

A törvénytervezet a nemzetközi jogban vállalt állami kötelezettségeknek megfelelően - követve a szervezetre vonatkozó nemzetközi ajánlásokat - köztestületi formában kiemelt jogi státust biztosít a Magyar Vöröskeresztnek - olvasható az Emmi közleményében.

Hozzáteszik, hogy az előterjesztés emellett stabilizálja és időszerűvé teszi a Magyar Vöröskereszt jogi-működési környezetét, lehetővé téve ezzel a szervezetnek a társadalom számára is átlátható, nyilvános működését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.