Repkedő százmilliárdok: ígért a kormány

Megint nagyot ígért az adófizetők kontójára a kormány: napvilágot látott határozatuk szerint 2020 végéig 750 milliárd forint közpénz elköltése árán, hét útszakasz épül meg vagy korszerűsödik. A költséges programba többségében olyan utak kerültek be, amelyek kiépítését az Európai Unió, a hírek szerint, a fejlesztéshez megkövetelt paraméterek hiányában nem támogatná.

Hála a repkedő százmilliárdoknak, Esztergom és a Magyar Suzuki Zrt. mindenesetre ebben az évtizedben megkaphatja azt az M1-es autópályához vezető utat, amit 2012-ben ígért meg Orbán Viktor. Igaz, a miniszterelnök korabeli közlései nyomán mindenki gyorsforgalmi útról álmodott, a tervekben szereplő 102-es jelű főút ellenben irányonként egy-egy sávos lesz, és jó, ha az autósok óránként 90 kilométeres sebességgel haladhatnak majd rajta. És lapunk azt is megtudta: kijelölt nyomvonala Pilisjászfalutól, Tinnye, Perbál, Zsámbék érintésével vezet majd Herceghalomig, ahol az M1-es autópályába csatlakozik.

Autóút lesz viszont az M86-os Csornát Sopronnal összekötő pálya. A 405-ös főút az M5-ös újhartyáni csomópontjától Albertirsáig előreláthatólag kétszer egysávos marad, majd Albertirsa és Abony között valószínűleg azM4-es részeként irányonként kétsávosra bővül. Gyorsforgalmi útként megépül az M8-as rövid szakasza Kecskemét mellett, majd onnan autóútként kerül új nyomvonalra az M44-es Nagykőröstől Békéscsabáig.

Az állami pénzből finanszírozott fejlesztések elérik az északi országrészt is. A kormányhatározat szerint fejlesztik a 23-as és a 25-ös főút Bátonyterenyét Ózddal összekötő pályáját is. Hajdú-Bihar megyében megújul a 471-es főút, Győr pedig új keleti elkerülőt kap. A 813-as jelű út az M1-es autópályától indulva, az 1-es főutat keresztezve érheti el a 14-es főutat.

A nagyszabású építkezések azonnali beindulásától egyelőre senkinek sem kell tartania. Erre utal, hogy a „kiemelt beruházások” megvalósítására szánt összesen 750 milliárd forintot meglehetősen egyenetlenül osztották el. Úgy, hogy az idei és a következő évek költségvetését kevésbé terheljék a kiadások, a nagyobb költések pedig akkor legyenek időszerűek, amikor már az emlékezet kissé talán megkopik.

Így az idén 11 milliárd, jövőre és 2017-ben 13-13 milliárd forintot költenek a jóváhagyott beruházásokra. Az országgyűlési választások évében 273 milliárd, 2019-ben 350 milliárd forint felhasználása esedékes. A program 2020-ban 90 milliárd forint elköltésével zárul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.