Kiderülhet, kiket tiltottak ki az amerikaiak

A nemzetbiztonsági ellenőrzés februártól hatályos új kérdőíve jó lehetőség arra, hogy kiderüljön, kikkel szemben rendelt el beutazási tilalmat az Egyesült Államok - mondta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján, Budapesten.
A DK-s politikus felidézte, hogy Szemerkényi Réka kinevezett washingtoni nagykövet az elutazása előtt az MTI-nek adott interjúban azt mondta, álláspontja szerint az Egyesült Államokból kitiltottak ügye teljes mértékben lezárult. Kijelentette, hogy nem fog lépéseket tenni a lista nyilvánosságra hozatala érdekében, hiszen nincs újabb információ, nincs mit firtatni. Vadai ezzel szemben úgy látja, az ügy nincs lezárva, és a nemzetbiztonsági ellenőrzés február elsejétől hatályos módosítása jó alkalom arra, hogy kiderüljön, ki az a hat - illetve egyes nyilatkozatok szerint akár több - ember, akiket kitiltottak az Egyesült Államok területéről.

Az ellenőrzés biztonsági kérdőívében a speciális adatok kiegészültek egy lényeges kérdéssel, amely úgy szól: „Önnel vagy közeli hozzátartozójával szemben, az elmúlt 5 évben, külföldi hatóság alkalmazott-e idegenrendészeti kiutasításra, beutazási vagy tartózkodási tilalomra irányuló intézkedést, illetve jelenleg áll-e ilyen intézkedés hatálya alatt? (igen válasz eseten jelölje meg az intézkedést, az elrendelő hatóságot es az intézkedés időpontját!)". A DK szerint ha valaki erre a kérdésre igennel felel, az olyan nemzetbiztonsági kockázat, amely alapján nem mehet át az átvilágításon, és nem tölthet be ilyen ellenőrzést igénylő pozíciót. Vadai a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő maga már kitöltötte az új kérdőívet, és kezdeményezte, hogy ez alapján folytassák le vele szemben újra az átvilágítást.

A DK azt javasolja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Kövér László házelnök valamennyi nemzetbiztonsági ellenőrzést igénylő pozíciót betöltő országgyűlési képviselő, kormánytag, kormányzati tisztségviselő, továbbá a kormánnyal szerződésben álló - és nem nyilvános adatokhoz hozzáférő - emberrel szemben kezdeményezzen nemzetbiztonsági ellenőrzést az új kérdőív alapján.

Vadai utóbbira példaként említette Habony Árpádot, akiről úgy vélik, hogy hozzáférhet nem nyilvános anyagokhoz. Vadai Ágnes szerint ha Habony Árpád hozzáférhet minősített adatokhoz, az annak a felelőssége, aki utasítást adott arra, hogy betekinthessen ezekbe a dokumentumokba. A DK-s politikus szerint ez lehet Orbán Viktor, illetve Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Vadai Ágnes azt mondta: bár számos kérdést tettek már fel Habony Árpádról a kormánytagoknak, továbbra sem tudják, hogy pontosan hol dolgozik, kivel áll szerződésben.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.