Kicsi, zöld, de negyvenkétmillió menekült van rajta

Az elmúlt évtized minden korábbi événél több menekültet hozott 2011. Tavaly még 800 ezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát, így a menekültek száma a világon eléri a 42 milliót.

Ebből 26,5 millióan saját hazájukban, átmeneti szállásokon várják sorsuk rendeződését, több mint 15 millió ember pedig a határokat átlépve keres biztonságot. A menekültáradat fő forrása Afrika: Elefántcsontpart, Líbia, Mali, Szomália, Szudán –derült ki az ENSZ Információs Szolgálatának közleményéből.

Igaz, országokra lebontva a 15 millió külföldre menekült listáját már Afganisztán vezeti: a közép-ázsiai országból hárommillióan menekültek el, Irakból 1,4 millióan, míg Szomáliát 1,1 millió, Szudánt félmillió ember hagyta el – áll az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) két napja kiadott, tavalyra vonatkozó évkönyvében, amely szerint Oroszország is az élbolyban van a maga 250 ezer menekültjével. A dokumentum különösen aggasztónak találja, hogy a menekültek mind hosszabb ideig maradnak otthontalanok: a UNHCR felügyelete alatt álló 10 millióból 7,1 már több mint öt éve várja átmeneti táborban életének rendeződését. Bár a menekültekről alkotott sztereotípiák azt sugallják, hogy a jobb élet reményében többségük Nyugatra igyekszik, valójában nyolcvan százalékuk csak a szomszéd országokig jut. Így nem meglepő, hogy a legtöbb menekült szintén segítségre szoruló országokban él. Pakisztánban 1,9 millió, Iránban egymillió, Kenyában több mint félmillió ember lelt ideiglenes menedékre. Európában az élen Németország áll 590 ezer menekült ellátásával.

Halászhajókon érkezett gazdasági menekültek a Kanári-szigeteken
Halászhajókon érkezett gazdasági menekültek a Kanári-szigeteken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.