Az MTV nem kért a viccből: kicenzúrázták a cenzúra miatt cenzúrázott híradót

Nem tetszett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt híradós paródiája az MTV-nek: rendőrséggel és Médiahatósággal fenyegették a szolgáltatót, amely le is tiltotta az ál-honlapot.

A viccpárt egy híradós ál-honlapra (a ma már elérhetetlen mtvhirado.com címre) töltötte fel a december 23. esti MTV Híradó meghekkelt változatát, melyben gyakorlatilag az összes megszólalót kikockázták az ellenzék parlamenti blokádjáról szóló riportban, megszólalásaikat pedig különböző zajokkal elnyomták.

A közmédia vezetői úgy látszik nem találták viccesnek a dolgot, mivel - a kétfarkúak Facebook-bejegyzése szerint - letiltatták az internet-szolgáltatóval az mtvhirado.com tartománynevet (domaint). A kétfarkúak által nyilvánosságra hozott levél szerint az MTV és az MTVA - a közszolgálati médiumok tulajdonosi alapja - arra hivatkozva kérte a szolgáltatót a honlap "azonnali eltávolítására", hogy annak tartalma sérti az MTV védjegyhez és névviseléshez, szellemi alkotásokhoz fűződő jogait, valamint - idézzük - jó hírnevét. Továbbá megtéveszti a látogatókat, azt a látszatot keltve, mintha a honlapot az MTV szerkesztené.

"Tájékoztatom, hogy kérésünk nem teljesítése esetén bírósági és büntető eljárást fogunk kezdeményezni a domaint jogosulatlanul regisztráló Kovács Gergellyel együtt Önök ellen, továbbá a szolgáltatóval szemben kezdeményezni fogjuk a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanács eljárását" - írta az MTV ügyvédje.
A kétfarkúak Facebook-oldalán keresetlen szavakkal reagáltak paródiájuk kicenzúrázására: "Hát ez azért elég súlyos.Kicenzúrázta az MTV a cenzúrázott híradót, amit csináltunk. Leszedették a szolgáltatóval a netről (...). A youtubeon még mondjuk fenn van a videó, de attól tartok nem sokáig. Na szóval, baszódjatok meg a cenzúrátokkal MTV! Mi ez bazmeg, középkor?"

Lapunk megkeresésére (mit szól ahhoz, hogy éppen a híradós retusálások miatti retusált videóját retusáltatta ki az MTV a netről) Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapítója azt nyilatkozta: "szerintem kedves dolog az MTV-től, hogy lehetőséget ad az újságíróknak, hogy végre írhassanak olyan cikket, minek a címében háromszor szerepel a cenzúra szó". Mint mondta, magát a domaint tiltatták le az mtvhirado.com-ot a szolgáltatóval, amit az hétfőn meg is tett, az internetes címek és tartománynevek kiosztását felügyelő szervezet, az ICANN szabályzata szerinti "vitás esetre" hivatkozva. A tartománynevet egyébként a szolgáltató "csak" kivonta a forgalomból, mivel azt kizárólag jogerős ítélet alapján ruházhatják át vagy törölhetik.

A tartománynév tehát továbbra is a kétfarkúaké - csak éppen nem tudnak vele mit kezdeni, a látogatókat "a kiszolgáló nem található" üzenet fogadja a honlap helyett; a paródia pedig a Youtube videómegosztón (még) elérhető.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Az eltávolított honlap képe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.